Angrepet skjedde i sentrum av byen Shikarpur, som ligger rundt 470 kilometer nord for Karachi. Flere hundre mennesker var samlet til bønn i moskeen da bomben eksploderte, og myndighetene i byen advarer om at dødstallet kan komme til å stige.

Radikale opprørsgrupper i Pakistan angriper ofte gudshus tilhørende den sjiamuslimske minoriteten, som ekstremistene anser som vantro.

Deler av moskebygningen raste sammen som følge av eksplosjonen, og bildene fra stedet vitner om et fryktelig kaos. Flere ofre ble begravd i ruinene, og frivillige halte sårede ut av bygningsmassen og bar dem inn i biler, opp på motorsykler og rickshawer som fraktet ofrene til sykehus.

Ikke nok ambulanser

For det fantes ikke nok ambulanser, og hæren var nødt til å rykke ut med kjøretøy som kunne bringe de sårede til sykehus, ifølge lokale innbyggere.

— Området er dekket av blod og kroppsdeler, og det lukter brent kjøtt. Folk skriker til hverandre, det er kaos, forteller øyevitnet Zahid Noon til nyhetsbyrået AFP.

Fredag kveld opplyste helseminister Jam Mehtab Daher at dødstallet etter angrepet har steget til 61.

En mann som ble såret i eksplosjonen i sjiamoskeen I Shikarpur, blir støttet av familiemedlemmer mens han får behandling på et sykehus fredag.
Amir Hussain / Reuters / NTB scanpix

Stemningen var svært spent i Shikarpur etter angrepet. Butikker har satt for lemmene, og store folkemengder har strømmet til sykehusene.

— Hele byen er stengt av. Politiet er tungt til stede, og kommandosoldater patruljerer byen, sier Pariyal Marri, som bor i byen.

Taliban-gruppe

Jundullah, en utbrytergruppe fra pakistanske Taliban, har tatt på seg ansvaret for blodbadet.

— Målet vårt var sjiamoskeen. De er våre fiender, sier Jundullah-talsmann Fahad Marwat uten å utdype hva han mener med det.

Den sjiaislamske organisasjonen Majlis Wahdat-e Muslimeen har oppfordret folk over hele provinsen til å delta i en protest mot angrepet lørdag. Angrepet er det verste i sitt slag siden mars 2013, da 45 mennesker ble drept av en bilbombe i en sjiamuslimsk bydel i Karachi.

Selvmordsbombe?

En politibetjent sier eksplosjonen trolig var forårsaket av en bombe, men pakistansk fjernsyn siterer øyevitner som forteller at de så en mann iført bombevest.

— Vi prøver å avklare hva eksplosjonen skyldes. En bombegruppe undersøker åstedet, sier politisjef Saqib Ismail Memon i Shikarpur fredag ettermiddag.

Regjeringen i Islamabad er i full gang med å innføre nye tiltak mot ekstremisme i kjølvannet av massakren på 134 skolebarn nordvest i Pakistan i desember.

Minoriteter rammes

Myndighetene har lovet å slå hardt ned på alle væpnede grupper, gjeninnføre dødsstraffen, sette opp militærdomstoler og få fortgang i domsavsigelser, samt utvide sin militæroffensiv i de lovløse stammeområdene mot grensen til Afghanistan.

Men Pakistans religiøse minoriteter, blant dem ahmadiyya, kristne og hinduer, mener regjeringen gjør altfor lite for å lette deres daglige kamp mot ydmykelse, diskriminering og vold.

Sjiamuslimer utgjør rundt en femdel av Pakistans i hovedsak sunnimuslimske befolkning på 180 millioner. Siden starten av 2012 er mer enn 800 sjiamuslimer blitt drept i angrep i Pakistan, ifølge Human Rights Watch.