Fra 17. mai-tog i Seattle til rød løper i Cannes

Kulturminister Thorhild Widvey (H) kom rett til Croisetten i Cannes fra 17. mai-tog i Seattle i USA for å vise sin støtte til norsk film og Joachim Trier & Co i særdeleshet.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mandag kveld deltok hun på verdenspremieren på den norske regissørens film «Louder Than Bombs» som deltar i hovedkonkurransen på filmfestivalen.

— Jeg har rullet rød løper i Haugesund. Nå skal jeg gå på den røde løperen i Cannes. Jeg stiger i gradene, sier hun lattermildt til NTB før hun skal forberede seg til gallakvelden.

Opprettholder festivalene

Filmmeldingen, som det knytter seg svært stor spenning til, vil hun ikke si så mye om.

— Den kommer før sommeren som vi har lovet. Den blir nok presentert i Oslo. Jeg kan ikke si så mye om innholdet, men det er et viktig svar på de utfordringene Film-Norge står overfor, sier statsråden.

Men hun kom med en klar, beroligende beskjed - filmfestivalene i Norge skal opprettholdes.

— De har ingen grunn til å være redd. Vi har vist at vi er villige til å bidra for å opprettholde festivalene i Norge. Det er viktig å opprettholde både de nisjepregede festivalene og de brede festivalene.

På spørsmål om hun har vurdert spørsmålet om hvor den planlagte innspillingen av Jo Nesbøs Harry Hole-filmer skal finne sted - Oslo eller Stockholm - svarer hun slik:

— Vi har sagt at vi skal utrede insentivordningen. Det har vi gjort og det kommer vi tilbake til i filmmeldingen.

På farten

Kulturministeren har virkelig vært på farten den siste tiden. Først deltok hun på et to dagers møte med World Antidoping Comitee i Montreal i Canada der hun representerte Europa. Så fløy hun ned til Los Angeles på Kristi himmelfartsdag.

— Vi holder jo nå på med å forsterke museene og hvordan vil skal få flere engasjert i den sektoren. Så jeg så på Getty-museet der. Så fløy jeg opp til San Francisco og så to museer der også.

Statsråden viser ivrig en serie bilder hun har tatt med mobilen, blant annet fra 17. mai i Seattle der hun hadde på seg bunad for anledningen.

— Vi begynte med flaggheising på Pacific Lutheran University i Tacoma der det er mange norske studenter. Flere tusen gikk i tog i Ballard som har det tredje største 17. mai-toget etter Oslo og Bergen. Søndag var det nydelig vær og masse folk med hestekjerrer og sånt vi hadde på Vestlandet.

På kvelden var det rett på flyet til den franske Rivieraen.

— Jeg prøvde å sove noen timer om bord så jeg skal klare å holde øynene oppe i kveld, sa Widvey som ikke har deltatt på filmfestivalen i Cannes før.

Tirsdag tar kulturministeren morgenflyet fra Nice tilbake til Norge - og filmmeldingen.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet: Kjøretøy har skadet taket på minst tre tunneler på E16

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  5. Her er Branns krav til ny trener

  6. – Nå er det ingen som kan stille spørsmål ved meg lenger