Omfattende protester og trusler mot politiet i USA

For tredje dag på rad har sinte demonstranter over hele USA protestert mot politiets behandling av svarte amerikanere. Politiet har også måttet håndtere konkrete trusler.

DEMONSTRERTE: Politiet tok i bruk pepperspray og røykbomber for å spre demonstranter som sperret en motorvei i St. Paul i Minnesota i protest mot politiets behandling av svarte amerikanere.
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I Dallas, der fem politifolk torsdag kveld ble drept av en forbitret afroamerikansk snikskytter, styrket politiet sikkerheten i hele byen etter å ha mottatt en anonym trussel om en bombe i deres eget hovedkvarter.

Politiet gjennomsøkte parkeringskjelleren i hovedpolitistasjonen på jakt etter en mistenkelig person, men etter to timers leting ble jakten avblåst og det ble gitt signal om at faren var over.

Kjent aktivist pågrepet

I Baton Rouge i Louisiana pågrep politiet 30 personer som demonstrerte mot drapet på en mann tidligere i uka. Blant de pågrepne er Black Lives Matter-aktivisten DeRay Mckesson som hadde reist til Baton Rouge fra St. Louis.

Mckesson er en av grunnleggerne av Campaign Zero, som er en plan for hvordan man skal håndtere politivold. Etter pågripelsen er det spredt et Twitter-innlegg der det oppfordres til å ringe til Baton Rouge-politiet for å kreve ham løslatt.

 • Obama: En tøff uke for USA
 • Obama reiser til Dallas etter skyteepisode
  Flere hundre personer hadde samlet seg ved storkiosken Triple S hvor den 37 år gamle afroamerikaneren Alton Sterling ble skutt og drept av to hvite politimenn tirsdag. Drapet ble filmet og spredt på nettet.

En av demonstrantene forteller at han deltar for å vise sin avsky mot rasisme i lokalsamfunnet.

— Vi har måttet tåle politiets brutalitet lenge. Det har vært mye rasisme her, sier Lael Montgomery og legger til at han håper barna får vokse opp i et bedre samfunn.

Røykbomber

I St. Paul i Minnesota der den 32 år gamle Philando Castile ble drept onsdag, tok politiet natt til søndag i bruk røykbomber for å spre en folkemengde som i flere timer stanset trafikken på motorveien Interstate 94.

Rundt 200 demonstranter nektet å forlate veien litt over midnatt mens politi i kamputstyr rykket fram. Noen få demonstranter ble arrestert, og enkelte politifolk fikk mindre skader da de ble truffet av steiner og flasker, ifølge avisa Star Tribune.

Andre byer der det var demonstrasjoner, er Los Angeles og Fresno i California, Philadelphia, Salt Lake City, Newport i Rhode Island, West Palm Beach og Fort Lauderdale i Florida, Atlanta, Houston, Baltimore, Chicago, Boston og Denver.

I Phoenix i Arizona brukte politiet pepperspray for å jage bort demonstranter, og Rochester i New York ble 74 personer arrestert. De andre stedene gikk protestene fredelig for seg.

Selvforsvarskurs

I Dallas fortsetter etterforskningen av den 25 år gamle Afghanistan-veteranen Micah Johnson som ble drept av politiet etter at han skjøt og drepte fem politifolk.

Lørdag kom det fram at han hadde fått militær trening ved en privat selvforsvarsskole i Richardson i Texas, og at han hadde drevet våpenøvelser i sin egen bakgård i Dallas.

Politiet har også funnet et større våpenarsenal, samt ammunisjon, skuddsikre vester og materiale til å lage bomber i huset hans.

Mens politiet forsøkte å overtale ham til å overgi seg etter at han hadde forskanset seg i et parkeringshus, fortalte han at han ønsket å drepe hvite, særlig hvite politifolk. Politiet sier at han siktet direkte på politimennene han drepte.

Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

 2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

 3. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 4. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

 5. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

 6. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.