Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

Å «hoppe» mellom øyene i Hellas er kanskje verdens aller beste ferie. Her er tipsene du trenger.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Blå-blå himmel og enda blåere hav. En sommer som bare består av solskinnsdager.

Souvlaki og gresk salat, solnedganger og sene tavernakvelder; det er mange grunner til å forelske seg i Hellas, og svært forståelig at landet er et av de mest populære feriedestinasjonene i verden.

Mange legger charterturen til en av de mange greske øyene om sommeren, men med mer enn 1425 (!) øyer å velge mellom, hvorfor i all verden skal man nøye seg med én eneste en på ferien?

MYRTOS: Denne stranden på Kefalonia har flere ganger blitt kåret til en av de beste i verden.

Øyhopping i Hellas er en ferie som passer like fint for liten og for stor, og vil garantert tilfredstille de fleste, enten du skal på venninnetur, romantisk parferie eller årets sommerferie med alle små.

Hvor begynner man?

I sommerhalvåret kan du komme deg til svært mange av de greske øyene med direktefly fra Norge. Det vil i teorien si at øyhoppingen kan starte fra nesten hvor som helst i Hellas.

Mange reiser hjem fra samme sted som de ankom, mens for andre igjen går det like fint å fly inn til Athen men reise hjem fra Kreta i sør, etter å ha øyhoppet seg gjennom hele øyverdenen. Her står man selvsagt helt fritt til å velge reiseruten selv.

— Det enkleste i forhold til avstander er jo kanskje å holde seg innenfor én øygruppe per ferie, forklarer forfatter av reiseguiden «Greek Island Hopping - an island hoppers Bible», Frewin Poffley, i boken sin.

- Den greske øyverdenen er spredt over et stort område, så det er ikke for ingenting at øyene er delt inn i ulike øygrupper som Kykliadene, Dodekanesene, Sporadene, de Ioniske øyer, de nordøstlige Aegiske øyer, de Saroniske øyer og Kreta, som ikke tilhører noen øygruppe.

Å holde seg innenfor én øygruppe betyr derfor kortere fergeturer, men det er ikke et must. Har du tid og tålmodighet ligger hele det greske arkipelaget for dine føtter.

Ifølge Apollo er det mange nordmenn som velger å starte øyhopping-ferien fra følgende tre utgangspunkter:

1. Athen/Pireus

Hellas' hovedstad er et godt sted å starte ferien på og byr på både kultur, historie og solskinn. Fra de tre store havneområdene - hvorav havnebyen Pireus er den største og travleste - går det ferger og båter til de fleste greske øyer.

Både SAS, Norwegian og også flere charterselskaper flyr direkte til Athen flere ganger i uken i sommerhalvåret.

2. Rhodos

Vakre og velkjente Rhodos er nok et godt utgangspunkt for øyhopping, spesielt om det er øygruppen Dodekanesene du er ute etter å se.

Hit flyr du med Norwegian eller flere av charterselskapene i sommerhalvåret. Det går fint an å reise med charter og bare kjøpe flybillett.

3. Santorini

Ofte omtalt som Hellas' - om ikke verdens - vakreste øy.

Reiser du hit for å starte ferien befinner du deg midt i smørøyet av den greske øyverdenen, nærmere bestemt i Kykladene.

Både Norwegian og Apollo flyr deg direkte hit flere ganger i uken mellom april og september.

oppslag_santorini_a_550371a-V2ACuZbL3u.jpg

Slik finner du frem blant fergene

Fergene som knytter de greske øyene til hverandre og til fastlandet er store, mange og billige å reise med. Du trenger ikke booke i forkant, selv om mange gjør dette for å være sikker på å komme seg fra A til B i forhold til reiseruten.

— Men det kan lønne seg å være klar over mange ting, som at avstandene er store og at fergetidene ikke alltid betyr at fergen går når det står at den skal gå, forklarer Barrett, som forklarer at han har reist med greske ferger på kryss og tvers i over 20 år nå.

- Vær forberedt på forsinkelser, det er mer regelen enn unntaket, og vær klar over at det er mange selskaper som opererer de ulike fergene, noe som kan bety at du vil få motstridene informasjon når du spør på billettkontorer og nede ved havneområdet.

Det kan ifølge eksperten være smart å forberede seg på at reiseplanen faller litt sammen på de dagene du skal reise med ferge.

— Avgangstiden er ofte bare en pekepinn på når du kan forvente at båten seiler, forklarer Barrett.

— Det beste er å være fleksibel og forbrede seg selv på at det kan bli forsinkelser. Vær spesielt oppmerksom på dette og gi deg selv ekstra god tid om du skal med fergen for å rekke flyet hjem.

oppslag_santorini2__550370a-80n4w453fW.jpg

I høysesongen kan det lønne seg å forhåndsbooke.— Mange av de mest populære rutene opereres nå av hurtigbåter, som er raskere selvsagt, men som ikke har samme passasjerkapasitet som de gamlere fergene, forklarer Barrett.

— Dette gjelder særlig avganger inn- og ut av Athen.

Det er også flere hensyn å være klar over:

I reiseguiden Lonely Planet sin bok står det følgende:

« Vær også klar over at mange av øyene opererer med flere navn, og at oversettelsen mellom engelsk og gresk ofte skaper ytterlig forvirring. For eksempel kan en ferge som skal til Santorini også være merket med Thira - som er nok et navn på øya, eller med Fira, som er den største byen på øya».

Få med deg disse øyene

Mange legger opp ruten etter hvilke øygrupper man ønsker å besøke, mens andre velger etter hjerte, lyst og lommebok, og reiser litt mer fritt mellom øyene, enten med ferge eller fly.

Noen turoperatører vil hjelpe deg med å legge opp en fin og overkommelig reiserute, men du kan også helt fint gjøre dette selv om du gjør litt forhåndsarbeid.

Uansett hvordan du velger å gjennomføre øyhoppingen din, her er noen av de greske øyfavorittene du bør få med deg:

1. Samos

Grønne og fruktbare Samos, med sine 34 000 fastboende, befinner seg øst i Egeerhavet, helt ved kysten av Tyrkia. Øya var et viktig kulturelt sentrum i antikkens Hellas, og var fødestedet til den kjente matematikeren Pythagoras.

Byen Phytagorion har plass på UNESCOs verdensarvliste og er absolutt verdt et besøk.

Strendene er hvite og vannet krystallklart, og du bør også få med deg den kilometerlange Eupalinos-tunnelen fra 500-tallet f.Kr, som går tvers igjennom fjellet, og er et imponerende eksempel på de gamle grekernes ingeniørkunst.

oppslag_samos_nextt_550365a-U_zkj5vKrp.jpg

2. Kefalonia Kefalonia har Hellas' beste strand og er perfekt om det er en romantisk tur med kjæresten du er på jakt etter. Denne øyen er de største av de joniske øyene, som ligger rett vest for fastlands-Hellas.

Stranden Myrtos har blitt kåret til Hellas' beste flere ganger og har også nådd høyt på listen over verdens beste strender.

De joniske øyer var lenge under italiensk styre, noe som merkes på både arkitektur, mat og kultur her.

oppslag_kefalonia2__550361a-8iAozEgib1.jpg

3. Karpathos Karpathos, med sine 6500 innbyggere, er den sydligste og nest største av Dodekanesene, også kalt Tolvøyene, og ligger fint plassert midt mellom Rhodos og Kreta — noe som gjør den lett tilgjengelig enten du flyr inn til den ene eller den andre av de to større øyene.

På denne øya kan du få en smak av den tradisjonelle greske livsstilen, og ikke minst nyte solen på noen av Hellas vakreste strender. Om du liker å surfe bør du satse på stranden Arkasa Beach.

Gå ikke glipp av: Kathisto glenti – en tradisjonsrik, følelsesladet musikkfest som gjerne arrangeres i forbindelse med bryllup, dåp og greskortodokse høytider.

4. Thásos

Om du vil unngå de store mengdene, ja da bør du satse på å legge turen innom vakre Thasos, som ligger helt nord i Egeerhavet, utenfor kyststykket hvor Bulgaria, Hellas og Tyrkia grenser mot hverandre.

Mange grekere ferierer selv her på denne grønne og svært barnevennlige øya, spesielt kommer det mange fra storbyen Thessaloniki i juli og august.

Hovedstaden Limenas byr på hyggelige tavernaer, sjarmerende butikker og mange spennende kulturminner.

5. Aloniossos

Lille Aloniossos er den minste av de fem øyene som er bebodd i øygruppen Sporadene. Her finnes bare 2700 fastboende, men stedet er likevel base for Hellas' første maritime nasjonalpark, som strekker seg over et 2200 km2 stort havområde.

Øya er lite turistifisert og mange av lokalbefolkningen er involvert i jordbruk på øya, for her dyrkes det både mandler, vindruer, fiken og oliven.

6. Hydra

Hydra er en fantastisk sjarmerende øy som blant annet mange musikere og kunstnere har forelsket seg i over årenes løp. Denne øya ligger så nært Athen at mange velger å reise på dagstur fra storbyen.

De fleste besøkende holder seg til Hydra by, hvor du finner småhus i pastellfarger, sjarmerende smug, kunstgallerier, butikker og tavernaer.

Det er ikke flust med strender på denne øyen, hvor biler ikke har adgang, men de finnes. Svaberg har de derimot mange av, og det går fint å sole seg på disse også.

Må gjøre: Utforsk denne lille perlen av fra ryggen på et esel.

7. Kimolos

Kykladene er perfekt for øyhopping, og befinner du deg her, må du nesten få med deg Kimolos. De aller fleste av de 700 innbyggerne er bønder og involvert i jordbruk, og da sier det seg selv at turisme hit er noe begrenset.

Her nyter du noen rolige og langsomme dager, enten på stranden på dagtid, eller ved et tavernabord når mørket senker seg.

Gå ikke glipp av: Fiskelandsbyen Goupa har øyas beste strand.

8. Sifnos

Sifnos er den fjerde øyen i Kykladene, og er lett å komme til med både ferge og hurtigbåt fra nærliggende Pireus. Her finner du fjell og grønne daler, vakre strender og mange hyggelige byer.

Øya har en tradisjonell gresk stemning, men du finner også både andre turister og litt nattesliv med nattklubber og barer her.

Tips: Få med deg landsbyene Kastro, Appollonia, Kamares, Vathi og Heronissos.

9. Mykonos

Lekre og populære Mykonos er kanskje den av de greske øyene som er best kjent utenfor Europa. Hit kommer jetsettere, kjendiser og kunstnere fra hele verden for å sole seg på to av de beste strendene i Hellas, Paradise Beach og Super Paradise Beach. Sistnevnte har et liberalt syn på nakenhet.

Øya har over 30 flotte strender, ligger midt i Egeerhavet og er en del av Kykladene

I hovedstaden Chora er alle bygningene hvite, og det anbefales å holde tunga rett i munnen når du skal finne tilbake til hotellet ditt i sene nattestimer, for her løper gatene på kryss og tvers av hverandre i et nokså sjarmerende kaos.

10. Skopelos

Du kommer aldri til å glemme et besøk på Skopelos. Øya er frodig og vakker, og strendene er noen av de beste i landet. De beste kommer du bare til med båt, og befinner seg på øyas sørside.

Alle husene på øya er hvite og har skråtak med rød teglstein. Små veier bukter seg mellom pinjeskog og olivenlunder, og hovedstaden har mange koselige tavernaer og utesteder hvor du kan nyte det kulinariske Hellas.

Mange reiser til Skopelos på famlieferie, da øya er svært barnevennlig.

oppslag_skopeloswed_550375a-yfcWVWWhp5.jpg

11. Naxos

Naxos er den største av alle øyene i Kykladene, og ofte den øyen som er avbildet på mange postkort med bilder fra de greske øyer.

Øya er barnevennlig, og har mange flotte sandstrender som passer ypperlig for både sandslott og soling. Naxos by har spennende småbutikker, sjarmerende tavernaer, mer moderne resturanter og også mange utesteder.

Og om du er en vinelsker, kan det være verdt å nevne at ifølge gresk mytologi kom vinguden Dionysos fra nettopp Naxos.

oppslag_naxosoldtow_550376a-cALAbAulIu.jpg

12. Zakynthos

Zakynthos, som ligger vest i de joniske øyer, omtales ofte som en av de vakreste og grønneste av øyene i Hellas. Noen av Hellas' beste strender ligger her, og er du på romantisk ferietur, vil du med letthet kunne finne bortgjemte strender og øde badeviker.

I en av vikene på nordsiden av øya kan du finne det berømte skipsvraket «Smugglers Wreck» , og stranden hvor båten ligger ble i 2005 kåret til verdens vakreste strand.

De største feriebyene er Argassi, Tsilivi, Laganas, Kalamaki, Alkikes og Alikanes. Laganas er populært for de unge festglade, mens Kalamaki, Tsilivi, Alkikes og Alikanes er mer rolig og passer bra for familiereisende.

I hovedstaden Zakynthos by bor det over 12000, og byen ble bygget opp igjen etter en kraftig jordskjelv på 1950-talet.

Tips: Den utrydningstruede havskilpadden Caretta caretta er øyas største turistattraksjon, og for å beskytte dyrene er en del strender inngjerdet med visse restriksjoner for badende. Gerakas Beach er en av disse. Det finnes også noen koselige landsbyer og noen gamle kirker/kloster som er verdt et besøk.

13. Symi

Symi er en av tolvøyene i Egeerhavet, og ligger like ved den tyrkiske kysten. Øya er svært kupert og kan være vanskelig å ta seg frem på, spesielt om du ikke liker å gå i trapper.

Det finnes ingen langgrunne strender her, så vil du bade, bader man her fra en badestige på havnen.

Mange av lokalbefolkningen lever av turisme, fiske og svamper som kommer fra kysten av Nordafrika.

14. Santorini

Det er ikke uten grunn at Santorini regnes for å være verdens vakreste øy. Her er naturen dramatisk og imponerende, og øya ble kåret til verdens mest romantiske reisemål for noen år siden.

Her finner du alt fra lekre designhoteller til de mer tradisjonelle taverna-rommene, og byene har barer, nattklubber og diskotek.

Prisnivået her er hakket høyere enn på andre greske øyer, og mange internasjonale stjerner og artister ferierer eller eier hus her.

Få med deg de lekre butikkene som selger designerklær, keramikk, smykker og kunst

15. Lefkas

Lefkas — eller Lefkada som noen kaller øya - er den fjerde største av øyene i den Joniske øygruppen. Navnet Lefkas betyr hvit, fra har fått navnet fra de hvite klippene som stuper ned i havet ved øyas sydspiss.

Her finner du mange og langgrune strender, og øya passer fint for deg som reiser med barn.

«Hovedstaden» Lefkas by har ca 8000 fastboende og er et in-sted i Hellas når det gjelder shopping.

Verdt å vite: Onassis, den nå avdøde skipsrederen kom til Lefkas på 1960-tallet med Jacueline Kennedy og gjorde verden oppmerksom på Lefkos eksistens og skjønnhet.

oppslag_kefalonia_a_550362a-GwH0orEh38.jpg

(Kilder: Lonely Planet, Sunday Times Travel, Greecetravel.com, kimolos-island.com, Hellas.no)

Les også:

Slik boarder du flyet raskest

Her blakker du deg i Dubai

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

Slik kommer du deg hit

Det er ikke noe problem å komme seg til Hellas, spesielt i sommerhalvåret, hvor både rutefly og charter-selskaper opererer med flygninger daglig til mange steder i Hellas fra de fleste store flyplasser i Norge.

Her er en kjapp oversikt:

Norwegian:

Fra Oslo flyr Norwegian til følgende destinasjoner: Athen, Kreta/Chania, Kreta/Heraklion, Rhodos, Santorini, Kos og Korfu.

Fra Bergen kan du reise direkte til Kreta/Chania med Norwegian.

Ryanair:

Fra Rygge kan du reise med Ryanair direkte til Thessaloniki.

Ving:

Du kan reise med charter-fly hos Ving til flere øyer i Hellas. Til noen av de mindre øyene selskapet tilbyr pakketurer til må du reise med båt fra de større øyene som har flyplass.

Fra Oslo kan du med Ving reise til:

Kreta, Rhodos, Tilos (med ferge fra Rhodos), Thassos, Telendos, Skiathos, Samos, Parga, Paleros, Mitikas, Lesvos, Lefkas, Kos, Korfu, Karpathos og Kalymnos.

Fra Bergen, Rygge, Stavanger, Torp og Trondheim kan du reise med Ving til Kreta og Rhodos.

Star Tour:

Fra Oslo kan du med Star Tour reise til: Kreta, Rhodos, Kefalonia, Samos og Korfu.

Fra Torp, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø og Ålesund kan du reise til Kreta.

Fra Rygge, Torp, Stavanger, Haugesund, Molde, Bergen og Trondheim kan du også reise til Rhodos med Star Tour.

Apollo:

Apollo er Hellas-spesialisten og har mange destinasjoner tilgjengelige. Til de store øyene går det som regel direktefly, mens du som oftest må belage deg på ferge-transport videre utover til de små øyene.

Til Kreta kan du reise fra følgende flyplasser i Norge i sommerhalvåret: Alta, Bergen, Bodø, Harstad / Narvik, Haugesund, Kristiansand, Kristiansund, Molde, Rygge, Stavanger, Torp, Tromsø, Trondheim, Ålesund og Oslo.

Til Rhodos, Symi og Tilos (med ferge) kommer du deg fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Rygge.

Til Santorini, Naxos, Ios, Amorgos, Paros og Antiparos flyr du fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Til Lefkas, Parga/Amoudia, Skiathos og Skopelos går det fly fra både Oslo og Stavanger.

Til Kalymnos, Kos og Leros reiser du fra Oslo og Trondheim.

Til Kefalonia, Karpathos, Korfu, Lesvos, Patmos, Samos og Zakynthos går det fly med Apollo fra Oslo.

Publisert
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner ikke E16 likevel: – Vil jobbe til midnatt

  2. Øygarden FK er konkurs: – Det ble helt stille. Det var et sjokk.

  3. Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

  4. Reidar Osen lager minne­utstilling for Ari Behn. – Vi fant tonen. Han fikk egen nøkkel.

  5. Mor takker barnevernet: – Jeg hadde ikke klart å stå i dette uten dere

  6. Mann spyttet på politiet - satt i arresten