Vil ha amerikansk innreisekontroll på Kastrup

I fremtiden kan det bli mulig å gjøre unna immigrasjonsformalitetene for USA allerede før avgang fra København.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Lang ventetid og stress i immigrasjonskontrollens fryktede køer på den andre siden av Atlanterhavet kan bli en saga blott for passasjerer som flyr fra Kastrup, melder Check-in.dk.

Ifølge det danske bransjeorganet vurderer nemlig flyplassledelsen å gjøre unna alle slike formaliteter allerede før avgang gjennom såkalt fremskutt amerikansk innreisekontroll på selve flyplassen.

Slik vil passasjerene i praksis kunne entre amerikansk territorium allerede før de går om bord i flyet, og minske risikoen for å miste flyforbindelser videre eller å bli nektet innreise i USA først etter ankomst.

Kun fra Irland i dag

Planene ble nylig presentert på et møte i Danish Business Travel Association, og dersom de gjennomføres, vil de innebære relativt store investeringer for Kastrup.

Blant annet må det ansettes minst 50 amerikanske immigrasjonskontrollører, eventuelt dansker som blir klarert for å gjøre jobben.

— Vi har folk til å regne på dette, sier flyplassens ruteutviklingssjef Ole Wieth Christensen til Check-in.dk.

— Dersom etterspørselen er der, så er vi klare.

De eneste europeiske flyplassene med tilsvarende løsning i dag, er Dublin og Shannon Airport i Irland. Ordningen finnes ellers på en rekke flyplasser i Canada og Karibia, og er planlagt innført i Abu Dhabi.

- Gode nyheter

SAS er svært positive til Kastrups planer.

— For oss er dette gode nyheter, sier pressekontakt i SAS Tormod Sandstø.

Han påpeker at Kastrup er flyselskapets hovedflyplass for interkontinentale ruter, og at Nord-Amerika betraktes som et viktig marked for dem.

— I utgangspunktet er vi svært positive til alle tjenester som kan gjøre ting enklere for våre reisende, og folk har jo ulike erfaringer med immigrasjonskontrollen i USA, sier Sandstø diplomatisk.

USA er et langdistansemarked både Norwegian og SAS satser på for tiden.

Norwegian starter opp sin direkterute fra Gardemoen til New York 30. mai, og etablerer dessuten nye ruter til Fort Lauderdale i Florida i november fra både Kastrup og Gardermoen.

SAS har på sin side startet opp en ny direkterute mellom Kastrup og San Francisco, og har fra før av flygninger herfra til både New York, Chicago og Washington D.C.

Ingen planer for Gardermoen

— Idéen er god, og det vil kunne gi Kastrup et ytterligere fortrinn når det gjelder USA-trafikken, sier medierådgiver ved Oslo lufthavn, Gardemoen, Joachim Westher Andersen.

— Dersom man på vei til USA kan gjøre unna papirmøllen før avgang, vil dette definitivt være en fordel for passasjerene, sier Andersen.

Gardermoen har derimot ingen tilsvarende planer.

— Vi følger nøye med på hva som skjer rundt om. Vi kjenner til Kastrups planer og konseptet, men har ingen konkrete planer for å innføre noe liknende på Gardermoen, sier Andersen.

Publisert