- Ikke la deg lure av spa-resorter verden rundt

Du må ut av landet, men ikke nødvendigvis til Island, for å bade i varme kilder.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Ikke la deg lure av alskens spa-resorter rundt om på kloden. De er ikke nødvendigvis plassert der det naturlig er varme kilder, sier forfatter og reiseguru Jens A. Riisnæs.

Han kaller dem ekte spa, men geotermiske og helsebringende bad er også begreper som brukes. Det engelske ordet er «hot springs». «Varme kilder» eller «varmt vann» er logisk nok den vanlige betegnelsen på ulike språk. Det er enkelt og greit oppvarmet vann fra jordens indre som gir oppvarmede vann ved jordoverflaten.

I tusenvis av år er det blitt laget ulike typer bad ved de varme kildene. Badene legges gjerne i en slik avstand til utspringene at vannet ikke skålder oss, men holder seg innenfor den behagelige skalaen. Det vil si mellom 30 grader og den menneskelige tålegrensen på 40–41 grader.

Les også: Badeferie på Island?

riks000687166-fenlJZX9fJ.jpg

Vulkanøya Vulcano

— De fleste varme kilder ligger i områder med vulkansk aktivitet og der det ofte er jordskjelv, men ikke alltid. Budapest har mange varme kilder fordi jordskorpen er så tynn der. Byen er verdenskjent for sine mange badeanlegg. Noen av de opprinnelige romerske badene, senere fornyet av tyrkerne på 1500-tallet, er veldig stemningsfulle. Men det aller fineste er Szechenyi-badet. Der får du en følelse av å plaske rundt i et fyrstelig palass, mener Riisnæs.

riks000687167-oUTkyJA0cs.jpg

Han har badet i varme kilder mange steder i verden. Blant annet i Dali i Kina, på Hokkaido i Nord-Japan, i Baños de Agua Santa i Ecuador, Inle Lake i Myanmar, Myvatn og Landmannalaugar på Island, Esalen i California, Flores i Indonesia, Tatopani i Nepal og på De eoliske øyer i Italia.— Sistnevnte er en samling vulkanske øyer nord for Sicilia. Her ble det badet i varme kilder for 3500 år siden, altså i mykensk tid. Ett av disse stedene ligger på øya Lipari, men er stengt i dag. Det er et magisk sted selv om man ikke får bade der, mener reiseeksperten.

På naboøya Vulcano kan man imidlertid gjørmebade i svovelholdig leire i den varme kilden Laghetto di Fanghi, som ligger rett ved havet.

Av andre vulkanske kilder trekker Riisnæs frem «The ring of fire», vulkansk aktive områder rundt hele Stillehavet.

— Kina, Taiwan, Indonesia, New Zealand, USA, Mexico og Chile har mange varme kilder. Japan utmerker seg spesielt med sine mange «onsen», som rett og slett betyr varm kilde, forteller han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

afp000603904-SeodckRxTM.jpg

Bath og Baden-Baden

For både romerne og grekerne var de varme kildene en svært viktig del av kulturen. Romerne bygde badeanlegg rundt om i hele Romerriket, ofte over eldre greske. Til å begynne med lå disse på steder med naturlige utspring, men etter hvert bygde de også badehus der de varmet opp vannet med store fyringsanlegg og vann tilført via akvedukter.

— Noen av romernes naturlige badeanlegg brukes fortsatt i dag. Blant de mest kjente er Bath i England, Baden-Baden i Tyskland og altså Budapest i Ungarn, forteller Jens A. Riisnæs.

Ellers badet romerne i den åpne og terrasseformede Terme di Saturnia i Toscana. Det kan man fortsatt.

— Men det mest særpregede av alle badene finner du i Tyrkia. UNESCO-vernede Pamukkale, som betyr «bomullsslott», består av kritthvite terrasser som er formet av mineralene det flytende vannet etterlater seg. Der kan du svømme i krystallklar og varm «selters» over gresk-romerske søyler, forteller Riisnæs.

— Å bade i slike varme kilder gir en helt eksklusiv følelse, og slike steder har alltid vært verdifulle å eie. Men de fleste var for offentligheten, fordi de fungerte som møteplasser der viktige beslutninger ble tatt. Folk har dessuten lenge vært klar over at de varme kildene har en helsemessig gevinst. Og om de ikke hjelper mot alle sykdommer, har du alltids placeboeffekten som en god unnskyldning for å nyte det varme vannet.

riks000687162-tNBrdPzGQc.jpg

Kaldt kildevann i Spa

Ordet «spa» stammer fra den belgiske byen med samme navn. Her har det blitt badet i naturlige kilder siden 1300-tallet, men det var byens kalde kilder som skulle ha helsebringende egenskaper.

Spa er i dag en liten spa-by med mange hoteller og badeanlegg med vann fra den lokale mineralkilden, som også brukes til drikkevannet ved navn Spa. I Norge har dette sitt motsvar i Farris og Farris Bad ved Larvik.

Lørdag er badedag

Selv om vi ikke har noen varme kilder i Fastlands-Norge (de finnes på Svalbard), er det ingen tvil om at bading er en sentral del av vår egen kultur. Bare se på hva ukedagene er oppkalt etter, poengterer Jens A. Riisnæs.

– Fire dager er oppkalt etter de viktigste norrøne gudene: Odin (onsdag), Tor (torsdag), Ty (tirsdag) og Frøya eller Frigg (fredag). Solen og månen har fått sin dager, henholdsvis søndag og mandag. Og den siste dagen, lørdag, betyr laugardag, eller badedag på moderne norsk. Det forteller litt om hvor viktig bading og hygiene alltid har vært, mener Riisnæs.

Ti varme kilder

1. Pamukkale, Tyrkia

Det UNESCO-vernede «bomullsslottet» er 2700 meter langt, 600 meter bredt og 160 meter høyt, og består av 17 varme kilder med temperaturer fra 35 til 100 grader. På toppen av «slottet» ligger oldtidsbyen Hierapolis, som ble bygget for nesten 2200 år siden.

2. Terme di Saturnia, Italia

Er i likhet med Pamukkale varme kilder i terrasser hvor vannet strømmer ned i små fosser fra nivå til nivå. Den naturlige temperaturen ligger rundt 37,5 grader i det som er Italias mest kjente spasted. Ligger i Toscana, to-tre timers kjøretur nord for Roma.

3. Bath, England

Byen ble rundt år 65 etablert som et spa av romerne, som ga stedet navnet Aquae Sulis. Det finnes i dag flere spasteder som benytter seg av de varme kildene under jorden i Bath. Thermae Bath Spa, som sto ferdig i 2006, er et moderne spa-anlegg med et flott svømmebasseng på taket.

4. Baden-Baden, Tyskland

Har vært et spasted siden romertiden. Omtales ofte som et sted for de rike, men byen har i tillegg til flere badeanlegg mange andre severdigheter. Om vinteren er det et vintersportssted, og sommeren er fjell— og skogområdene rundt Baden-Baden velegnet for fotturer og klatring.

5. Uunartoq, Grønland

Denne øya nær Alluitsup Paa på sørspissen av Grønland er kjent for sin varme kilde med temperaturer mellom 34 og 38 grader. Isfjellene som flyter forbi i havet like bortenfor, skaper en slående kontrast.

6. Budapest, Ungarn

Det er en rekke varme kilder og badeanlegg i Ungarns hovedstad. De mest kjente er Gellért, Király og Szechenyi.

7. Karlovy Vary (Karlsbad), Tsjekkia

Byen ble grunnlagt i 1370 av Karl IV av Det tysk-romerske rike fordi den hadde så mange varme kilder. Er i dag Tsjekkias mest besøkte spasted.

8. Andorra la vella, Andorra

Hovedstaden i det lille landet i Pyreneene har en rekke svovelrike utspring som ledes til svømmebassenger mange steder i byen. Herfra er det også kort vei til andre varme kilder i fjellområdet, som Bains de Dorres (Frankrike) og Caldes de Boi (Spania).

9. Therme Vals, Sveits

Folk reiser langveisfra for å bo Hotel Therme Vals, som ligger ved Alpene. Dette er kanskje verdens mest hippe og minimalistiske spa tilknyttet en naturlig varm kilde.

10. Norikura Kogen Onsen, Japan

Ligger ved foten av det 3086 meter høye Norikura-fjellet i de japanske alpene, med OL-byen Nagano som nærmeste storby. Her er mange små ryokaner (gjestgiveri, ofte med tilgang til bad med vann fra varm kilde) i vakkert og variert fotturterreng. Har også spesielt vakre varme utendørsbad.

Les også:

Reiste til Las Vegas på kredittkort

Dette gjør nordmenn feil på ferie

Nå blomstrer kirsebærtrærne

Publisert
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg regner ikke med å få starte på mandag

  2. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  3. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  4. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. – Bildet minner meg om prisen min mor betalte, og for at jeg fikk livet