Saken betegnes som den mest politisk sensitive i Kina på 30 år. Det er ventet at Gu raskt vil bli funnet skyldig i drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood i fjor.

To tilhengere av Bo Xilai, som tidligere var medlem av det kinesiske politbyrået, ble fjernet av politiet da de protesterte ved domstolen i byen Hefei idet rettssaken begynte. De ropte og sparket idet de ble slept inn i en bil og kjørt bort.

Bo ble lenge ansett som en aktuell kandidat til politibyråets stående komité, et av de øverste politiske organene i Kina. Men karrieren fikk en brå slutt da beskyldningene mot konen ble kjent.

I mars i år ble Bo avsatt som leder for kommunistpartiet i storbyen Chongqing, etter at hans egen politisjef hadde fortalt om mistankene mot Gu og søkt tilflukt i det amerikanske konsulatet i Chengdu.

Skandalen rystet det politiske lederskapet i Kina, og i april mistet Bo plassen i politbyrået.

Neil Heywood ble funnet død på et hotell i Chongqing i november i fjor. Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har allerede slått fast at det finnes ugjendrivelige bevis for at han ble forgiftet av Gu og hennes medtiltalte Zhang Xiaojun.

Gu Kailai, som selv er advokat, risikerer dødsdom og snarlig henrettelse hvis hun blir funnet skyldig i overlagt drap.

Gu Kailai og hennesd mann Bo Kalai.
REUTERS