Det savnede flyet med 239 personer om bord skal ha vært sporet over Malakkastredet, som ligger mellom den indonesiske øyen Sumatra og Malaysia-halvøyen. Den militære kilden i Malaysia opplyser at forsvaret har sporet flyet til stredet med radar.

Malakkastredet er flere hundre kilometer unna det området der flyet sist hadde kontakt med de sivile luftfartsmyndighetene. Hvis sporingen stemmer, har flyet tatt en kurs som er stikk motsatt retning enn ruten mot Beijing.

Kan ha snudd

— Flyet endret kurs etter Kota Bharu og gikk inn i lavere høyde i retning Malakkastredet, opplyser en militær kilde til nyhetsbyrået Reuters. Det ble ikke sendt ut noen nødsignaler før flyet forsvant. Siste kontakt med flyet var da Boeing 777-200-ermaskinen befant seg over byen Kota Bharu.

En mulighet er at flyet kan ha forsøkt å sette kursen tilbake mot Malaysia, til byen Subang i den vestlige delen av landet. Det opplyste Malaysia Airlines tirsdag, ifølge BBC.

Malaysisk politi tråler nå passasjerlistene for å se om de kan finne noen ledetråder som kan bidra til å løse et av de største mysteriene i nyere luftfartshistorie. De undersøker om noen av passasjerene eller mannskapet hadde personlige eller mentale problemer som kan bidra til å forklare flyforsvinningen.

Saumfarer passasjerlisten

— Vi ser på alle muligheter. Kanskje var det noen om bord på flyet som hadde kjøpt en stor livsforsikring som de ønsker familien skal få nyte godt av, sa Malaysias politisjef Khalid Abu Bakar på en pressekonferanse. Han opplyste videre at også de gjennomgår videoopptak fra Malaysia International Airport for å studere atferdsmønsteret til alle passasjerene før de gikk om bord på flyet.

Samtidig pågår etterforskningen for fullt for å klargjøre om Malaysia Airlines-flighten er blitt utsatt for terror, sabotasje eller om teknisk feil kan være årsak til forsvinningen.

Interpols generalsekretær Ronald Noble mener det er lite sannsynlig at det dreier seg om terror. - Jo mer vi finner ut av, jo nærmere er vi å konkludere at dette ikke dreier seg om terror, sa Noble tirsdag.

Asylsøker fra Iran

Terrorsporet ble også svekket etter at det ble klart at den ene av passasjerene som reiste med stjålet pass, var en 19 år gammel asylsøker fra Iran. Myndighetene har vært i kontakt med 19-åringens mor, som ventet på ham i Frankfurt. Han er identifisert som Pouria Nour Mohammad Mehrdad og reiste på et østerriksk pass, som tidligere er meldt stjålet i Thailand, opplyser etterforskningsleder Khalid Abu Bakar, melder NTB.

På en pressekonferanse tirsdag oppga politiet at det ikke er mistanke om at mannen er knyttet til terror. De mener i stedet at han var på vei til Tyskland for å søke om asyl.

Malaysisk politi undersøker fortsatt identiteten til den andre mannen som reiste med stjålet pass. Mye tyder på at også denne mannen var iraner, ifølge Aftonbladet. Ifølge svensk politi kan han være identisk med en mann som var på vei til Sverige for å søke om asyl. Opplysningene er gitt videre til Interpol, som undersøker saken videre.

Blant passasjerene som nå fryktes omkommet, var nitten kinesiske kunstnere som hadde deltatt på en utstilling i Kuala Lumpur.