Ukraina står midt i sin verste politiske krise siden landet ble uavhengig i 1991, og tusener av russiske soldater har invadert Krim-halvøyen helt sør i landet.

Det nye regionstyret på Krim har vedtatt å holde en folkeavstemning 16. mars om hvorvidt Krim-halvøyen fortsatt skal tilhøre Ukraina eller om den skal innlemmes i Russland. Dersom det siste blir tilfellet, sier den pro-russiske statsministeren på Krim at folk selv skal få velge om de vil ha russisk eller ukrainsk pass.

— Alle skal få mulighet til å bruke sitt eget språk. Vi vil ikke legge begrensninger på krimtartarene, sier Sergej Aksionov.

Aksionov erklærte seg for to uker siden som leder for det delvis selvstyrte Krim, etter at etniske russere tok makten over regionforsamlingen.

Han sier til nyhetsbyrået RIA at han ikke vil kreve at befolkningen må gi fra seg sine ukrainske pass dersom halvøya blir russisk, og at de nye makthaverne vil oppfordre til bruk av både det russiske språket og språket som krimtartarene bruker.

Putin åpner for samarbeid

Samtidig meldes det mandag at Russlands president Vladimir Putin vurderer å samarbeide med USA og Tyskland for å dempe krisen.

Mandag skal Putin møte sin utenriksminister for å diskutere muligheten for å opprette den internasjonale kontaktgruppen som Tyskland har foreslått. Målet med kontaktgruppen er å få til direkte dialog mellom Russland og Ukraina og at Russland lar Ukraina gjenopprette sin territorielle integritet.

Samtidig står Putin fast ved at Krim-halvøyens selverklærte myndigheter er legitime, og at den planlagte folkeavstemningen 16. mars er i tråd med folkeretten. Tysklands statsminister Angela Merkel sier en folkeavstemning om hvorvidt Krim-halvøyen er russisk, er ulovlig.

Det bor om lag to millioner mennesker på Krim. Flertallet er etniske russere, mens om lag 250.000 er krimtartarere, en hovedsakelig muslimsk folkegruppe som flyttet tilbake til Krim på 1980-tallet etter å ha blitt deportert under Josef Stalins regime. De er provestlige og motsetter seg russisk annektering.

Kunngjøring fra Janukovitsj

Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitjs vil komme med en kunngjøring tirsdag fra sitt midlertidige oppholdssted sør i Russland, opplyser russiske medier.

— Han vil komme med kunngjøringen i Rostov-na-Donu. Eksakt tid og sted vil bli stadfestet senere, sier en kilde nær ekspresidenten til russiske nyhetsbyråer mandag.

Janukovitsj ble avsatt i februar og flyktet fra Kiev til Rostov-na-Donu sør i Russland. Han viste seg sist på en pressekonferanse 28. februar.

Mandag møter Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov og statsminister Arsenij Jatsenjuk i landets hovedstad Kiev. Jagland besøker Kiev sammen med Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz, og de to skal også møte sivilsamfunnet i Ukraina.

Europarådet skriver på sin hjemmeside at det stiller sin juridiske ekspertise til rådighet for Ukraina. Rådet ønsker blant annet å hjelpe landet med å reformere valgsystemet og grunnloven, og med å få til en skikkelig gransking av voldsbruken under de massive demonstrasjonene i februar.

Utenriksminister Børge Brende (H) tar til orde for at situasjonen i Ukraina må drøftes på en ministerkonferanse i Europarådet så raskt som mulig.

— Europarådet spiller en sentral rolle innenfor demokrati og rettsstatsutvikling i medlemslandene, sier han i en pressemelding.

Bekymret over «lovløshet»

Samtidig advarer Russland mot det de mener er en voksende lovløshet i Øst-Ukraina, og anklager den høyreekstreme bevegelsen Høyre sektor for å samarbeide med de nye makthaverne i Kiev. I en kunngjøring mandag sier utenriksdepartementet at maskerte menn åpnet ild mot fredelige demonstranter i byen Kharkiv lørdag, og at flere personer ble såret.

Mandag har også Kinas president Xi Jinping uttalt seg om krisen i Ukraina. Presidenten hadde mandag samtaler med både USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel.

— En politisk og diplomatisk vei må tas i bruk for å løse krisen, sier Xi, som også uttaler at alle parter må vise tilbakeholdenhet i krisen.

— Situasjonen i Ukraina er ekstremt kompleks, og det er svært viktig at alle sider forholder seg rolig og utøver tilbakeholdenhet for å unngå en eskalering av den spente situasjonen, sa den kinesiske lederen til Obama.