Det var Russland som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i helgen.

— Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

- Menneskeskapt uro

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

— Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukrainas FN-delegasjon deltok også på møtet og anklaget Russland for å ha sendt spesialsoldater inn på ukrainsk territorium.

— Vi har sterke bevis for at russiske spesialstyrker er involvert, sa den ukrainske FN-ambassadøren Jurij Sergejev.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall Grant minnet på sin side om at Russland har utplassert store væpnede styrker langs grensen mot Ukraina.

Som ventet ble det ikke fattet noe vedtak under møtet i Sikkerhetsrådet. Medlemmene av rådet har diskutert krisen i Ukraina en lang rekke ganger, men uenigheten mellom Russland og de vestlige landene gjør det vanskelig å enes om konkrete tiltak.

Truer med å droppe møte

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anklager Russland for å ha forårsaket krigshandlinger øst i Ukraina. Han har også varslet en «fullskala antiterroroperasjon» mot prorussiske demonstranter i denne delen av landet.

Regjeringen i Russland mener en slik operasjon vil være ulovlig og har truet med å utebli fra det planlagte forhandlingsmøtet om situasjonen i Ukraina torsdag i Genève.

— Ukraina viser at de ikke klarer å ta ansvar for landets skjebne. Dersom landet bruker makt mot russisktalende, vil det ødelegge mulighetene for samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Umerkede uniformer

Regjeringen i USA mener Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya. Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

— Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russland forsøker ifølge departementet å nøre opp under separatisme, undergrave Ukrainas suverenitet og kontrollere Ukraina i strid med folkeretten.