Energiminister Sushilkumar Shinde sier at hele det nordlige nettet kollapset i seks timer rett etter klokken 2 natt til mandag. Det oppsto kaos i ni delstater, inkludert hovedstaden New Delhi.

Flere transportnettverk, tog og undergrunnsbaner, falt ut som følge av strømbruddet. I tillegg fungerte ikke trafikklysene, noe som skapte store trafikale problemer i det allerede hektiske morgenrushet i den nordlige delen av India.

De berørte delstatene huser 28 prosent av den indiske befolkningen på 1,2 millioner.

— Jeg er 45 minutter for seint ute til jobben, sier 32 år gamle Keshav Shah, som jobber i et programvareselskap 30 kilometer utenfor hovedstaden.

— Som om jeg ikke grudde meg nok til mandag, så måtte dette skje, legger han til.

Nødaggregater

Store sykehus og flyplasser fungerte imidlertid oppimot normalt med nødaggregater.

— Vi er vant til at elektrisiteten forsvinner fra tid til annen, så vi har et godt reservesystem, sier N. Makwana, talsperson for Safrdarjang sykehus i New Delhi.

Ifølge energiminister Shinde kan grunnen til strømbruddet være at systemet ble overbelastet. Nettet var oppe igjen i 8-tiden, men fungerte bare ved 60 prosent kapasitet.

— Det var et uhell, en feil, innrømmer Shinde overfor journalister og legger til at en spesialkomité skal opprettes for å granske hendelsen.

Strømmangel

Energiministeren skryter imidlertid av det indiske strømnettet. Han sammenligner strømbruddet med kollapsen av strømnettet på den amerikanske østkysten i 2003.

— Det tok fire dager å få tilbake strømmen i USA, hevder Shinde og legger til:

— Vårt strømnett er veldig bra.

Ministeren informerte også om at alle strømnettene i landet skal kobles sammen i 2014, slik at de kan låne strøm fra hverandre.

Indiske industriledere har sagt at strømmangel har blitt et stort hinder for økonomisk utvikling. India har kapasitet til å produsere 187 gigawatt, rundt 20 prosent av Kinas nivå.