Medlemmene av Kongressen vil fortsette forhandlingene om finansieringen av den amerikanske staten i løpet av kort tid i kveld, melder CNN. De to partiene har drevet intensiv politisk virksomhet for å forsøke å løse krisen som ble utløst mandag kveld.

Da gikk fristen ut for å vedta en midlertidig budsjettordning som ga staten tillatelse til å bruke penger i mangel på et vedtatt statsbudjsett. Dermed stengte en rekke føderale institusjoner ned.

Bakgrunnen er et opprør fra konservative republikanere mot Barack Obamas helsereform.

Vil betale gjelden

Lederen av Representantes hus, republikaneren John Boehner, vi likke tillate at den amerikanske staten misligholder statsgjelden sin. Det sier et republikansk medlem av Representantenes hus til the New York Times.

Avisen meldte onsdag kveld at Boehner er fast bestemt på å få staten i gang igjen ved å sette sammen et forslag som kan få tilstrekkelig med stemmer med en kombinasjon av demokrater og republikanere.

Mange har fryktet at dette kunne bli en av de mest alvorlige konsekvensene av krisen.

Frykten er blant annet at et slikt mislighold ville kunne føre til en nedgradering av USA fra de store ratingbyråene, og få konsekvenser for hele verdensøkonomien.

Sinte republikanere

Politikeren som har ledet opprøret mot helsereformen, senator Ted Cruz fra Texas, måtte svare på kritiske spørsmål fra sine republikanske kollegaer i dag. Cruz satte i gang prosessen som endte med at Representantenes hus stemte ned budsjettforslag som inkluderte finansiering av helsereformen.

Cruz har vært en del av en bevegelse som har hatt som mål å stanse reformen ved å nekte den penger, kalt Defund Obamacare.

Onsdag beskyldte hans kollegaer Cruz for å ha ført partiet inn i en umulig situasjon, uten å ha en exitstrategi. Men Cruz la skylden på demokratenes leder i senatet, Harry Reid.

— Mitt fokus er på å stanse krisen påført oss av Harry Reid, slik at staten kan komme i gang igjen med viktige oppgaver, og på å forhindre den enorme skaden Obamacare påfører millioner av amerikanere, sa Cruz til Politico.

Står steilt

Utviklingen onsdag viser imidlertid at partene fortsatt står steilt. Demokratene har flere ganger avvist alternative budsjettordninger fra republikanerne som åpner for at deler av staten kan finansieres, mens helsereformen utsettes.

President Barack Obama har hele tiden sagt at han hverken vil forhandle eller inngå kompromisser om helsereformen, som ble vedtatt i Kongressen i 2010. Han gjentok dette i dag:

— Dette skjer ikke fordi vi har en finanskrise. Dette skjer fordi republikanerne har satt i gang en uansvarlig nedstenging av staten, sa Obama, og oppfordret sine politiske motstandere om å snu.

Villig til å gå langt

Det er en svært konseravtiv del av det republikanske partiet som tilhører Tea Party-bevegelsen som har frontet opprøret mot helsereformen. Mange av disse politikerne har blitt valgt nettopp på løfter om å stanse helsereformen med alle midler. De har dermed lite incentiv for å inngå kompromisser.

Mer moderate republikanere frykter imidlertid konsekvensene av opprøret for partiet. Etter at Newt Gingrich frontet et lignende opprør mot Bill Clinton i 1996, og tvang fram en stenging av staten, ble de straffet hardt av velgerne ved neste valg.