De faste medlemmene i Sikkerhetsrådet er enige om et utkast til en resolusjon om Syrias kjemiske våpen.

Om utkastet blir vedtatt, vil det være den første FN-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd om Syria siden borgerkrigen startet.

Utenkelig

— For bare to uker siden så kveldens resultat helt utenkelig ut., sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

— For to uker siden hadde ikke engang Syrias regime innrømmet at det har kjemiske våpen, legger hun til.

En avstemning over resolusjonsutkastet forutsetter at organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, OPCW, godkjenner planen for destruksjon av Syrias kjemiske våpen.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

Kapittel sju

Men de vestlige vetomaktene måtte gi seg på en rekke krav under de tøffe forhandlingene for å sikre russisk støtte. Et største stridsspørsmålet har vært om resolusjonsutkastet skulle inneholde en henvisning til kapittel sju i FN-pakten, slik USA, Frankrike og Storbritannia ønsker. Den gir Sikkerhetsrådet myndighet til å bruke militære midler for å ivareta «internasjonal fred og sikkerhet». Utkastet «forplikter juridisk» Syria til å kvitte seg med sine kjemiske våpen, men inneholder ingen henvisning til automatisk bruk av militærmakt om ikke regimet overholder sine forpliktelser.

Den eneste henvisningen til en mulig maktbruk er en trussel om at Sikkerhetsrådet kan innføre uspesifiserte straffetiltak om president Assad ikke gjør det han har lovet. Men bruk av militærmakt i henhold til kapittel sju vil kreve en ny resolusjon, som Russland kan legge ned veto mot.

1.400 drept

Spørsmålet omSyrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden siden det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august. Ifølge USA ble rundt 1.400 mennesker drept i angrepet.

Etter et besøk i august laget våpeninspektør fra FN en foreløpig rapport om angrepet mot Ghouta 21. august. Rapporten konkluderte entydig med at det var overveldende bevis for at gass var brukt, men sa ingenting om hvem som hadde brukt våpnene.

Våpeninspektører fra FN er nå tilbake i Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.

Øker støtte

Samtidig torsdag vedtok gruppen Syrias venner å øke støtten til den syriske opposisjonen

— For å kunne oppnå et politisk skifte og å styrke troverdige alternativer til både det syriske regimet og ekstremistgrupper, er vi fast bestemt på å øke støtten til hele koalisjonen, heter det i en uttalelse fra vennegruppen.

Nasjonalkoalisjonen har strevd med intern splittelse de siste ukene.

Saudi-Arabia kunngjorde etter et møte i gruppen i New York torsdag at støtten til Nasjonalkoalisjonen må trappes opp for å endre maktbalansen på bakken i Syria.

Men ifølge USAs utenriksminister John Kerry vil Syrias «sprenges i stykker før en av partene vil kunne erklære en militær seier».

Han sier at partene derfor raskt må komme til en politisk løsning. (©NTB)