Opposisjonskandidat Henrique Capriles nekter å akseptere resultatet. Han mener det er flere tusen uregelmessigheter og oppfordret folk til å demonstrere i gatene.

Capriles sier at Maduro, som vant med knapp margin, vil være en «illegal president».

Håndplukket

Opposisjonen ba om at myndighetene skulle skrinlegge den planlagte feiringen av Maduro, og Capriles, som tapte valget med 235.000 stemmer, oppfordret også venezuelanere til å møte opp foran valgkommisjonens kontorer tirsdag for å kreve omtelling.

Det offisielle resultatet etter søndagens valg i Venezuela viste at Maduro vant med 50,7 prosent av stemmene, mens Capriles fikk 49,1 prosent.

Maduro er den håndplukket etterfølgeren til Venezuelas mangeårige president Hugo Chávez, som døde 5. mars i år. I valgkampen lovet han å videreføre Chávez' politikk.

Gransking

USA har aldri lagt skjul på hva de syns om den venstreorienterte Chávez og hans regime, og Washington skulle derfor gjerne ha sett et annet utfall i søndagens valg.

En talsmann for Det hvite hus gratulerte mandag likevel venezuelanerne med valget, men tok samtidig til orde for en gransking.

— Det er viktig, klokt og nødvendig å granske stemmetellingen for å sikre at alle venezuelanere får tillit til resultatet, sa talsmannen Jay Carney.

— Det vil ikke være i tråd med venezuelanernes forventninger om en forhaster seg under disse forholdene, la han til.

Capriles får langt på vei støtte fra Washington i kravet om omtelling.

— Vi har notert oss at opposisjonen krever gransking av påstander om uregelmessigheter, og vi vil oppfordre til en slik gransking, sier en talsmann for amerikansk UD, Patrick Ventrell.