Philip Balboni, direktør i nettsiden Global Post, som Foley skrev for fra Libya og Syria, sier at det var kontakt mellom dem og gisseltakerne i ukene før drapet.

— Vi var i kommunikasjon med gisseltakerne, og en stund så det ut til at forhandlinger kunne føre til at han ble løslatt, sa Balboni til TV-kanalen MSNBC dagen etter at terroristene publiserte videoen som viste halshoggingen.

— Det er umulig å si hvordan det kunne endt fordi kidnapperne avbrøt kommunikasjonen med oss og med familien, sa han videre.

Beskjed til familien

Etter at USA innledet flyangrepene mot IS-stillinger i Nord-Irak for første gang siden Irak-krigen ga IS familien beskjed om at sønnen ville bli drept, ifølge Balboni.

— Vi har ikke snakket om dette før, men det var én gang det var kontakt med familien etter at bombingen begynte, om at James ville bli henrettet, sa han.

— Vi håpet og ba om at det ikke ville skje, og vi gjorde alt vi kunne for å kommunisere til dem at Jim bare var en uskyldig journalist som elsket det syriske folk, som forsto seg på islam og som bare ville fortelle det syriske folks historie, fortsatte han.

På spørsmål om han trodde at bombingen lå bak drapet, sa Balboni:

— Starten på bombingen, som ble gjort av gode grunner av våre myndigheter, var kanskje det som beseglet hans skjebne.

Skylder ikke på Obama

Men han understreket at Foleys familie ikke legger skylden for sønnens død på president Barack Obamas beslutning om å innlede operasjoner mot IS.

USA innledet flyangrepene mot IS i Nord-Irak i begynnelsen av august i et forsøk på å hindre et islamistisk folkemord mot Nord-Iraks yezidiske minoritet. Senere ga amerikanske fly støtte til irakiske og kurdiske styrker som gjenerobret kontrollen over en større demning.

Løsepenger for gisler

Global Post har ledet en to år lang kampanje for å finne og befri Foley. Balboni sier at flere andre vestlige utlendinger er tatt som gisler i Syria og andre steder, og at han er nærmest sikker på at det er betalt løsepenger for å få dem fri.

— Vi er så lei oss for at vi ikke greide å få Jim trygt hjem, sier han og legger til at de nå fokuserer på de gjenværende gislene, inkludert en amerikansk journalist som IS truer med å drepe om ikke Obama stanser flyangrepene.

— Vi vet hva de har gjort, og vi må tro at de i høy grad er i stand til å gjøre dette igjen, sier han.