«Ondsinnet geni, formidabel strateg. Hvem er egentlig Patrick Buisson?» spurte det høyreorienterte ukemagasinet Figaro Magazine nylig da stadig mer oppmerksomhet ble rettet mot Buisson.

Den tidligere journalisten, som av franske medier blir omtalt som Sarkozys fremste rådgiver, skal være den som har styrt presidenten mot en tøffere innvandringspolitikk i valgkampen.

Nærmeste rådgiver

Retorikken sikret ikke Sarkozy seier i første valgomgang, men han håper den vil skaffe ham nok av Marine Le Pens velgere til å slå François Hollande på målstreken 6. mai.

Sarkozy trenger over tre firedeler av Nasjonal Fronts velgere for å vinne. Og det er her 63 år gamle Buisson for alvor kommer inn i bildet. Eksperten på meningsmålinger spilte en avgjørende rolle da Sarkozy vant i 2007 og har etter det blitt hans nærmeste rådgiver.

Hans meningsmålingsfirma Publifact gjennomførte i 2008 undersøkelser for Sarkozy-regjeringen for 1,5 millioner euro.

Folkets kandidat

Buisson har ingen offisiell posisjon i regjeringen eller i valgapparatet, men han antas å stå bak flere av de viktigste taktikkbeslutningene i valgkampen, ifølge franske medier.

Buisson skal være mannen bak Sarkozys tale om innvandring der han lovet å redusere det årlige antallet innvandrere fra 180.000 til 100.000. Buisson skal også ha vært en viktig brikke foran Sarkozys utspill om å suspendere Schengen-avtalen. I tillegg skal han ha overbevist Sarkozy om at han må fremstille seg selv som «folkets kandidat».

Sarkozy har siden han offisielt kunngjorde sitt kandidatur i februar til stadighet sagt at han «vil være det franske folkets kandidat, ikke en liten elites kandidat». Så ofte sier han det at det nesten er blitt et valgkampslagord.

— Forvirring

Buisson jobbet som journalist i det høyreorienterte ukemagasinet Minute på 80-tallet. Han var kritisk til sosialistenes president François Mitterrand og roste Nasjonal Fronts grunnlegger, Jean-Marie Le Pen.

Selv om Buisson blir stemplet som hjernen bak Sarkozys stemmesanking på ytre høyre, avviser han selv påstanden om at presidenten har beveget seg til høyre.

— Denne oppfatningen om «dreining til høyre» er det sikreste tegnet på en forvirring enkelte har fått i hodet, sa Buisson i et intervju med Le Monde i mars.

— Om det å bry seg om lidelsene til de mest sårbare i Frankrike betyr en «dreining til høyre», så viser det at de gamle kategoriene i politikken ikke lenger gir noen mening.