— Barn som fødes i dag kommer aldri til å vite hva personlig integritet er, sa Snowden i en tale til britene 1. juledag. Han var blitt invitert av den britiske TV-stasjonen Channel 4, som de siste 20 årene har latt en aktuell person holde en juletale som et alternativ til dronningens TV-sendte tale. Snowdons tale er tatt opp i Russland og filmet av Laura Poitras.

— Hei og god jul! Det er en ære å få snakke med deg og din familie i år. Nylig fikk vi vite at våre regjeringer samarbeider for å skape et system av verdensomspennende masseovervåking som vil se alt vi gjør, innledet Snowden, og refererte til George Orwells dystopiklassiker, romanen 1984.

— Orwell advarte oss mot farene med slik type informasjon. Vi har nå sensurerer i lommene våre som sporer oss hvor vi går. Tenk på hva det betyr for privatlivet til en vanlig person.

— Barn som fødes i dag vil ikke vite hva det betyr å ha private stunder for seg selv, en uregistrert, ikke-analysert tanke. Og dette er et problem, for private forhold, privatlivet, er det som gjør at vi kan fastslå hvem vi er og ønsker å være, sa Snowden.

Spionsiktede Snowden har lekket en rekke etterretningsdokumenter etter at han sluttet i den amerikanske etterretningstjenesten, NSA.

Han har nå fått midlertidig asyl i Russland. (©NTB)