— Jeg er veldig bekymret over situasjonen og utviklingen i Sør-Sudan. President Salva Kiir har nå et enormt ansvar for å skape fred og forsoning, sier utenriksministeren til NTB.

Brende er i New York City og var senest onsdag i møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Sør-Sudan ble et naturlig tema.

— Vi er enige om at Salva Kiir må rydde opp. Han må skape enighet i sitt eget parti, sier Brende om møtet.

Harde kamper

Det har de siste dagene vært harde kamper mellom opprørs- og regjeringssoldater i regionshovedstedene Bor og Torit i Sør-Sudan. Den afrikanske union frykter at den interne uroen kan utvikle seg til en borgerkrig. De har nå startet mekling i et forsøk på å løse krisen.

Norge har de siste årene vært en av de største økonomiske bidragsyterne til Sør-Sudan. Gjennom Røde Kors og FN har Norge de gitt flere hundre millioner kroner i humanitær støtte.

— Alt dette kan nå bli ødelagt på grunn av interne politiske konflikter i regionen, forklarer Brende.

Norge sender nå en spesialutsending til Sør-Sudan og har i tillegg løpende kontakt med landets regjering.

Vil ringe presidenten

En av de kommende dagene vil Brende selv ringe presidenten og forklare at han mener Kiir har et særskilt ansvar for å finne en løsning på konflikten.

— Jeg vil viderebringe vår dype bekymring for utviklingen i landet. Alt det positive vi har sett de siste årene kan gå tapt dersom vi ikke rydder opp nå, sier utenriksministeren.