García Márquez fikk nobelprisen i litteratur i 1982. Han regnes som en av grunnleggerne av den magiske realismen, der forfatterne kombinerer realistiske og fantastiske elementer for å beskrive den latinamerikanske virkeligheten.

Verdensledere, kulturpersonligheter og kjendiser verden rundt hyller colombianeren etter at familien hans torsdag meldte at han er død, 87 år gammel.

Med romanen «Hundre års ensomhet» ble Márquez en av verdens mest respekterte forfattere. Han er blitt kalt en av de viktigste personene i historien til det spanske språket.

En av dem som hyller ham nå er vennen Bill Clinton, som er en av mange verden rundt som beundrer Márquez og hans bidrag til verdens litteraturarv.

Hylles av USA-presidenter

— Helt fra da jeg leste «Hundre års ensomhet» for mer enn 40 år siden, har jeg alltid vært forbauset over hans unike talent for fantasi, skarpe tanker og følelsesmessig ærlighet, sier Clinton.

— Han fanget smerten og gleden ved vår felles menneskelighet i omgivelser som både var virkelige og magiske. Jeg er beæret over å ha vært hans venn og at jeg fikk kjenne hans store hjerte og strålende sinn i mer enn 20 år, sier USAs tidligere president, mens den nåværende presidenten Barack Obama følger opp:

— Verden har mistet en av sine mest visjonære forfattere, og en av mine favoritter fra da jeg var ung, sier Obama.

- Giganter dør aldri

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos sender sine kondolanser til familien, og kaller forfatteren den største colombianeren gjennom alle tider.

— Giganter dør aldri, sier han.

En av nåtidas mest berømte colombianere, popstjernen Shakira, tar også et følelsesladd farvel med forfatteren.

— Det er vanskelig å ta farvel med deg etter alt det du har gitt oss. Du vil alltid være i mitt hjerte og hos dem som elsket og beundret deg, sier hun.

Márquez skrev «Hundre års ensomhet» i eksiltilværelse i Mexico.

— Gjennom sitt arbeid har Garcia Marquez gjort latinamerikansk magisk realisme universelt, og satt sitt preg på vår tidsalders kultur, sier Mexicos president Enrique Peña Nieto.

Inspirert av bestemor

Márquez, eller Gabo som venner og fans kalte ham, var Latin-Amerikas mest kjente forfatter og solgte flere titalls millioner bøker i sin livstid. Han har sagt at historiene bestemoren fortalte ham som barn ga ham stor inspirasjon. De var preget av sagn og overtro, men ble fortalt med alvorlig mine.

— Hun fortalte meg ting som hørtes overnaturlige og fantastiske ut, men hun gjorde det på en fullstendig naturlig måte. Jeg oppdaget da at det jeg måtte gjøre var å tro på dem selv, og skrive dem med samme uttrykk som min bestemor fortalte dem: Med et steinansikt, sa forfatteren i et intervju i 1981.

Márquez ble 87 år gammel. Hans siste offentlige opptreden ble da han i grå dress og med en gul blomst i knapphullet smilte og vinket til beundrere på sin siste bursdag.

Inspirert av hjembyen

Gabriel García Márquez ble født i fattige kår i Aracataca i Colombia i 1928, og tilbrakte de første barneårene hos sine besteforeldre på morssiden. Hans bestemors historier, blandet med fri fantasi, var med på å forme den fremtidige forfatterens sinn.

— Når man vokser opp, er sinnet mer opptatt av fremtiden enn av fortiden, så mine minner om hjembyen ble ikke overskygget av nostalgi. Jeg husker stedet som det var: Et godt sted å være, der alle kjente hverandre, skriver han i sin selvbiografi «Leve, for å fortelle», som kom ut i 2002.

Fødebyen Aracataca var inspirasjonen til García Marquez' store gjennombrudd «Hundre års ensomhet» i 1967. Det er en storstilet saga over slekten Buendía, fra grunnleggelsen til tilintetgjørelsen av landsbyen Macondo. Boken er solgt i 30 millioner eksemplarer verden rundt, og «Kjærlighet i koleraens tid», som kom ut i 1985, ligger ikke langt unna.

Politisk engasjement

García Márquez er ikke bare romanforfatter. I 1988 debuterte han som dramatiker, og han er også kjent for sine journalistiske reportasjer. Flere av dem er utgitt i bokform.

I tillegg til forfattergjerningen var García Márquez også sterkt politisk engasjert på den latinamerikanske venstresiden. Han var en nær venn av Cubas president Fidel Castro, noe som førte til dypt uvennskap med den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa, som også vant nobelprisen.

García Márquez bodde de siste drøyt 30 årene av sitt liv i Mexico by. I 2012 kom meldingen om at han var rammet av demens. Hans siste bok kom ut i 2004.