Krever at nordmennene frigis

Utenriksdepartementet har i kraftige ordelag bedt israelske myndigheter frigi nordmennene som ble pågrepet om bord i det tyrkiske skipet.

Publisert Publisert

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Foto: Freegaza

  • Kristine Grue Langset
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Første prioritet er å få dem hjem, så får vi se hvordan vi skal kjempe videre for saken, sier Georg Morland, talsmann for de tre arresterte nordmennene i Israel til aftenposten.no.

Les også

Refser egen regjering

Tirsdag morgen halv syv mottok Georg Morland, leder for Free Gaza Movement Hamar, et godt og lenge etterlengtet budskap fra UD: Nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi som var om bord på det tyrkiske skipet Mavi Marmara, der de blodigste voldsomhetene utspilte seg mandag morgen, var ikke blant dem som kom til skade fysisk.

Ved siden av å snakke med UD, har han i morgentimene sendt mail til den norske ambassaden i Tel Aviv og bedt om å bli underrettet om utviklingen.

Jeg setter min lit til UD og den norske ambassaden. Det er helt umulig å oppnå kontakt med de tre, de er i fullstendig isolasjon Georg Morland, leder for Free Gaza Movement Hamar

— Jeg setter min lit til UD og den norske ambassaden. Det er helt umulig å oppnå kontakt med de tre, de er i fullstendig isolasjon, sier Morland (bildet).

UD: Er på vei inn i fengselet nå

Ifølge kommunikasjonssjef i UD, Bjørn S. Jahnsen, er ambassadepersonell fra Tel Aviv like etter klokken 11 på vei inn i fengselet for å bistå nordmennene.

— Vi har i morgentimene i dag tatt opp situasjonen med israelsk UD. Vi har i sterke ordelag bedt dem om å frigi de tre nordmennene, sier Jahnsen.

Siste gang Morland hadde kontakt med nordmennene var ved 16.30-tiden søndag.

— Vi fikk kontakt via satellittelefon. De fortalte at de var ved godt mot og glade for å komme i gang. De var blitt briefet godt på hvordan de skulle håndtere ulike situasjoner, men det var ingen av oss som hadde kunnet forestille oss et slikt utfall, sier han.

Støtteapparat står klart

Morland sier førsteprioriteten nå er å få de tre nordmennene trygt hjem.

— Vi har et støtteapparat klart slik at de kan få bearbeidet inntrykkene, det er det første som skjer. Vi vil høre deres versjon, og sammen med dem bestemme hva som skjer videre, sier Morland.

Morland sier organisasjonen nå ønsker å utnytte det internasjonale presset og fokuset på Israel.

— Sverige har sin egen båt, Norge som sjønasjon bør også ha en egen båt som kan gå inn i flåten, sier Morland.

Talsmannen vil diskutere dette med hovedorganisasjonen, men ønsker seg norsk båt med norsk mannskap som kan bringe forsyninger til Gaza.

— Vi må ikke la oss skremme av den terroren Israel driver. Vi må fortsette å yte bistand til palestinerne som lider under blokkaden. Israel sier noe annet, men vi vet at de mangler det mest elementære, sier han.

Stilt overfor ultimatum

Morland kjenner til at de arresterte er blitt av israelske myndigheter stilt overfor ultimatet:

— Vi har på forhånd snakket om mulige utfall, og visste at fengsling kunne være ett. Men vi vil ikke gi råd om hvilke avtale de bør gå inn på. Hver enkelt må ta det valget utfra egne forutsetninger og ønsker, sier han.

  • BTs mening:
Les også

Israel i farlig farvann

Israel i farlig farvann
— Følgene av en rettssak kan være at personen nektes innreise i Israel for all fremtid. Det er mange som vil se det hensiktsmessig å kunne fortsette å ha den muligheten, sier Morland.

Han forteller at svenske jurister har forsøkt å komme i kontakt med de arresterte landsmennene, nettopp for å kunne bistå dem til å ta et fornuftig valg, men er blitt avvist av israelske myndigheter.

— Også her får vi håpe UDs personell ved ambassaden i Tel Aviv kan rettlede dem, sier Morland.

— Vi har ikke kjennskap til detaljene i et slikt ultimatum. Når vi møter dem nå vil vi skaffe oss full oversikt over hva slags bistand de trenger, sier kommunikasjonssjef i UD, Bjørn S. Jahnsen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Israel hyller egne soldater

  2. Verden er rasende

  3. Nekter UD kontakt med nordmennene

  4. Krever full gransking av Israels bording

BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…