Hevder aktivistene var «leiesoldater»

Israelsk soldat: - Jeg drepte seks aktivister i selvforsvar

SLAGSMÅL OM BORD: Israelere og aktivister er enige om en ting: det var slagsmål på dekk.
  • Jørgen Lohne
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

JERUSALEM (Aftenposten.no): — Vi hadde ikke noe valg, sier kommandosoldaten S til Jerusalem Post og hevder at «Mavi Marmara» var en slagmark.

Det israelske forsvaret (IDF) kjemper for å bli trodd på at det som møtte kommandosoldatene som bordet Gaza-konvoien, var noe langt alvorligere enn voldelige demonstranter og urostiftere.

Snarere enn sinte aktivister som ville forsvare seg mot det de opplevde som en ulovlig militær aksjon i internasjonalt farvann, var det en godt organisert gruppe «leiesoldater» med solid kamperfaring som sto klare på dekket til Mavi Marmara for å slåss, hevder de militære.

Både Jerusalem Post og Haaretz bringer fredag fyldige beretninger, basert på intervjuer med militære som var med, men som ikke står frem med navn og bilde.

Begge de israelske avisene slår saken stort opp på førstesiden.

Sersjanten S hevder at han så tre offiserer ligge såret på dekk da han som den siste av 15 kommandosoldater ble firt ned fra helikopteret.

Han ble selv straks angrepet med køller, jernrør og økser, hevder han.

S tok kommandoen, fikk halt de sårede opp mot en vegg på det øvre dekket og trakk sin 9 millimeter Glock tjenestepistol.

Han så at en mann rettet en pistol mot hodet til en av de andre soldatene, og skjøt ham øyeblikkelig for å redde sin kamerat.

  • LES NORDMENNENES FORKLARING
Les også

- Skremmende og ren terror

— Skremmende og ren terror
Medalje

I motsetning til hva som tidligere er rapportert, sier soldatene nå at de begynte å skyte nokså umiddelbart etter at bordingen var startet, mindre enn ett og et halvt minutt etter at de sto på dekk.

Da kampene var over, hadde S drept tre personer, de øvrige soldatene tre.

Ifølge Jerusalem Post blir det nå vurdert om S skal bli tildelt en utmerkelse for tapperhet.

— S gjorde en utmerket jobb. Han stabiliserte situasjonen og klarte å treffe seks terrorister, sier sersjantens sjef, oberstløytnant T, som var til stede under intervjuet.

S gjorde en utmerket jobb. Han stabiliserte situasjonen og klarte å treffe seks terrorister

Oberstløytnant T

Erfarne

S forklarer at motstanderne, som han kaller «leiesoldater» fremsto som en godt organisert og kamptrent gruppe, annerledes enn de øvrige aktivistene om bord.

Ifølge Jerusalem Post opplyser IDF at de var utstyrt med gassmasker og skuddsikre vester og Motorola internsamband.

Gruppen var inndelt i flere tropper med cirka 20 menn i hver, sier militære talsmenn.

  • LES BTS MENING
Les også

Nei til boikott av Israel

Nei til boikott av Israel
IDF hevder at mennene på dekk ikke reagerte da det ble kastet sjokkgranater og skjøt varselskudd før soldatene rappellerte ned fra helikoptrene, noe de tar som tegn på at de har militær erfaring.

— De var uten tvil terrorister. Jeg kunne se det morderiske raseriet i øynene deres, og de kom for å drepe oss, siterer Jerusalem Post den unge sersjant S.

De var uten tvil terrorister. Jeg kunne se det morderiske raseriet i øynene deres, og de kom for å drepe oss

Sersjant S.

Patronhylse

Også Haaretz, som har en noe mer dempet dekning på grunnlag av sine intervjuer med militære kilde, siterer en talsmann for marinen som fastslår at soldatenes motstandere om bord i «Mavi Marmara» var «leiemordere som kom for å drepe soldater, ikke hjelpe innbyggerne på Gazastripen.»

IDF hevder å ha funnet hylser til patroner som ikke er avfyrt med noen av deres våpen og siterer skipets tyrkiske kaptein på at våpen ble kastet over bord.

Militære talsmenn mener at motstanderne satset på slagvåpen og kniver fordi de straks ville fremstått som terrorister, ikke aktivister for Gaza, hvis de hadde løsnet skudd mot soldatene.

Les også

USA: Israel har rett til å borde Gaza-skip

Motstridene

Det israelske forsvarets beskrivelsen av hendelsesforløpet står i sterk kontrast til Gaza-aktivistenes beretninger.

Torsdag formiddag kom Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejaz tilbake til Norge etter å ha vært flere dager i israelsk fengsel.

Det var ingen som hadde våpen, det så jeg

Nidal Hejazi, norsk Gaza-aktivist

Under en pressekonferanse på Gardermoen fortalte de eneste norske deltakerne på flåten som skulle reise til Gaza for å bryte den israelske blokaden, sin versjon av hva som skjedde da de israelske spesialsoldatene bordet flåten mandag.

— Jeg var om bord og passet på at alle var på plassene sine. Det var ingen som hadde våpen, det så jeg, sa Nidal Hejazi under pressekonferansen torsdag.

Espen Goffeng hevder at heller ikke han så noen skytevåpen ombord på båten før soldatene kom om bord. Han sier at han regner med at aktivistene brukte kjepper for å beskytte seg.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - De angrep med kaldt blod

FIRTE SEG NED: Israelske kommandosoldater firte seg ned fra helikopter.
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN