- Jeg trodde det ville gå slik

Det gikk som sikkerhetsekspert Arild Nodland fryktet. – Jeg tror ikke algeriske myndigheter vurderte annet enn å storme anlegget, sier han.

OVERVÅKER: Bøyd over hver sin datamaskin jobber Arild Nodland (med ryggen til) og Odin Hjellestad med å oppdatere piratkartene rundt Afrika. Bildet er fra 2010.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg troddedet ville gå slik. For det var det eneste handlingsrommet algeriskemyndigheter hadde, sier Arild Nodland.

Han ergrunnlegger av og administrerende direktør i Bergen Risk Solutions, som rådgiren rekke selskaper innen olje, gass og shipping om sikkerhetsmessig oggeopolitisk risiko.

Torsdagettermiddag måtte Nodland registrere at hans frykt ble en realitet da algeriskemyndigheter slo til mot anlegget.

-Alternativene var enten å storme leiren og håpe at det går bra, eller å la terroristene gå. Sistnevnte var helt utelukket for algeriske myndigheter. Deforhandler ikke med terrorister, sier Nodland.

- Ville satt presedens

Situasjonen er ennå uavklart torsdag ettermiddag. Ifølge ubekreftede meldinger er 35 gisler og 15 gisseltakere omkommet under aksjonen. Les siste nytt i vår liveblogg.

Ifølgesikkerhetseksperten ville Algerie aldri ha godtatt at terroristene kom seg avgårde med utenlandske statsborgere.

— Det haddesatt presedens for hva andre terrorister kunne gjøre i Algerie. Jeg tror derforikke algeriske myndigheter vurderte andre utfall.

— Men jeg eroverrasket over at det gikk så fort. Under normale omstendigheter ville mansikret seg en så god oversikt som mulig. Enten har de vært veldig effektive medinformasjonsinnhentingen, eller så har de tatt en sjanse, sier Nodland.

- Ikke Statoils ansvar

Nodland erkrystallklar på at Statoil selv ikke kan ventes å besørge sikkerheten på stedersom i Algerie.

— VerkenStatoil eller andre land har anledning til å gjøre det. De kan lage passivetiltak med gjerder og overvåkingskameraer, men hovedbiten hviler på politi- ogmilitærmyndighetene. Sånn er det, og sånn skal det være, sier Nodland.

— Når dennesituasjonen kunne oppstå, så tror jeg det skyldes en svikt hos lokale algeriskesikkerhetsstyrker. Det er deres oppgave å beskytte anlegget. Men standarden hosdem er kanskje ikke som den burde være.

Roser Statoil

Noe gikkfullstendig galt da terroristene slo til mot Statoil-anlegget onsdag morgen,mener Nodland.

— Kidnappernefikk ikke med seg ofrene sine og ble sittende igjen med dem i anlegget. Dermedfikk man to fronter: kidnapperne mot algeriske myndigheter. Algerie sa at deikke ville forhandle. Slik oppsto en usikker og farlig situasjon.

Sikkerhetsekspertener full av lovord om Statoil:

— Slik jegkjenner Statoil, har de en forbilledlig risikohåndteringsenhet. Jeg har lestderes landrisikoplan. Den er gjennomtenkt og grundig. Av alle norske selskaper,vil jeg si at de har vært godt forberedt, sier Nodland.

Publisert: