• Blodsugere, krigshissere, etterkommere av aper og griser. Slik karakteriserte Egypts nåværende president Mohamed Mursi jøder og sionister i en tale i 2010. Det hvite hus fordømmer uttalelsene.

For nærmere tre år siden, holdt Mursi, den da langt mer ukjente lederen for Muslimbrødrene, en tale der han ba egyptere om å oppdra barn og barnebarn til å hate jøder og sionister, skriver New York Times. I et fjernsynsintervju noen måneder senere beskriver han sionister som «blodsugere som angriper palestinerne». «Disse krigshisserne, etterkommere av aper og griser».

Talsmann for Det hvite hus Jay Carney sier at språket til Mursi var svært støtende og at amerikanske tjenestemenn har uttalt bekymring over språkbruken med den egyptiske regjeringen.

Talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Victoria Nuland, fordømmer også språkbruken.

— Språkbruken er svært støtende, og vi mener at Mursi bør ta avstand fra disse uttalelsene, sterk avstand, understreker Nuland

— Men som president har Mursi hjulpet til med å megle fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas på Gaza, og har dessuten lovet å opprettholde Egypts våpenhvile med Israel, understreker Carney.

USA ber Egypts president Mohamed Mursi (bildet) offentlig beklage de sterkt jødekritiske uttalelsene han kom med for tre år siden.
Reuters / NTB scanpix