Joe Biden ber Ecuador ikke gi asyl til Snowden

USAs visepresident Joe Biden har ringt til Ecuadors president Rafael Correa for å be ham ikke gi asyl til den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Correa sier samtalen hadde vært høflig og hjertelig, og at han hadde lovet Biden at Ecuador ville respektere USAs mening når en eventuell asylsøknad vurderes. Men at det til sjuende og sist er opp til Ecuador som suveren nasjon å ta stilling.

Han understreket overfor Biden at en slik søknad ikke kan vurderes om ikke Snowden fysisk er i Ecuador eller en av landets ambassader når han søker om asyl.

I sitt ukentlige radioprogram lørdag priset Correa Bidens høflige framferd, i motsetning til dem han kalte bøller i Kongressen som har truet med å straffe Ecuador og frata landet handelsprivilegiene.

Snowden befinner seg trolig på flyplassen i Moskva der han etter alt å dømme kom for en uke siden. Uten gyldig pass kan han ikke forlate transittområdet på flyplassen, trolig heller ikke for å borde et fly til et annet sted.

Pinlig

Snowden-affæren er blitt en pinlig sak for USA. Ikke bare får de ikke tak i ham, men hver dag kommer det nye avsløringer fra ham om hvor omfattende USA overvåking er.

Den siste skandalen i det tyske magasinet Der Spiegel lørdag dreier seg om amerikansk overvåking av EU-kontorer i Brussel, inkludert tilgang til EUs interne datanettverk.

Correa, som var en nær alliert av Venezuelas avdøde president Hugo Chávez, har i årevis vært i klammeri med USA om saker som narkotikasmugling og miljøødeleggelser som oljegiganten Chevron er ansvarlig for.

Correa, som studerte i USA og sier han levde sine lykkeligste dager der, understreket overfor Biden at Ecuador ikke søkte å komme i den situasjonen landet er med Snowden, og at Ecuador ikke er antiamerikansk.

Hykleri

Men han peker også på omfattende hykleri når USA ikke vil utlevere en rekke personer i amerikanske fengsler som Ecuador har etterlyst, mens USA krever at andre land utleverer dem som de etterlyser.

Correa sa at den ecuadorianske ambassaden i London hadde utstedt et dokument for fritt leide til Snowden da han reiste fra Hongkong, etter oppfordring fra Julian Assange, som har fått asyl og sitter i ambassaden.

Men han gjorde det klart at ambassadøren ikke hadde vært autorisert til å utstede et slikt dokument. Han sa ingenting om hvorvidt Ecuador har planer om å hente Snowden og kjøre ham til en ambassade.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: – Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Juni var rekordvarm. No ser det mørkare ut. – Me må nok betale litt for det finvêret.

  3. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  4. Skulder ved skulder blir lov på buss og bane

  5. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  6. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken