Hendene fulle av kattunger

Fire forlatte kattunger har fått et fosterhjem hos Lise Haugland. Hos Dyrebeskyttelsen er det høysesong for dumpete katter.

Publisert Publisert

HOS FOSTERMOR: Fire små hjerteknusere har fått et foreløpig hjem hos Lise Haugland. Foto: FRED IVAR KLEMETSEN

  • Eva Myklebust
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det er allerede fullt av hjemløse kattunger hos Dyrebeskyttelsen i Bergen, og leder Liv Sandal mener at det er på høy tid at det gjøres noe for å hindre kattedumpingen.

— Allerede i begynnelsen av april kom de første meldingene om forlatte kattefamilier. Det er stort sett unge hunnkatter med unger vi får meldinger om på vår vakttelefon. Vi har nå over 30 kattunger som vi nå skal plassere når de er gamle nok. Det er veldig trist at katter dumpes sommer etter sommer, forteller Sandal.

- Hva mener du om folk som dumper kattene sine?

— Jeg har ett ord - hjerterått. Jeg skjønner ikke at noen har samvittighet til å gjøre noe slikt, svarer hun.

Etterlyser offentlig dyrevern

Liv Sandal mener at det er på høy tid med et offentlig dyrevern i Norge.

— Dyrevernloven er god, selv om det er noen hull i den. Vi trenger bedre håndheving av loven. Vi har politianmeldt flere tilfeller, men får høre at det ikke er ressurser til å etterforske sakene, sier Liv Sandal.

At ansvaret for tilsyn ligger under Mattilsynet, synes hun er helt feil.

— Det sier seg selv at Mattilsynet bør drive med mat, og ikke dyr. Landbruksdepartementet er heller ikke tilstrekkelig. Resultatet av at vi ikke har noe offentlig dyrevern er at alt overlates til private, frivillige dyrevernorganisasjoner. Det blir mye arbeid for folk som er i full jobb i tillegg til å drive dyrevern, mener hun.

Hun fremmer også obligatorisk ID-merking som et viktig tiltak for å forebygge at folk forlater kattene sine.

Får støtte fra de grønne

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne (MDG) støtter Dyrebeskyttelsen Bergen. Han mener at det burde opprettes et eget dyreverndirektorat under Miljøverndepartementet.

— Slik som det er nå er Landbruksdepartementet nærmest en fiende for dyrevernere, og bør ikke ha ansvar for dyrevern, mener Båtstrand.

Dyrevernalliansen støtter et forslag om et eget dyreverndirektorat.

— Vi tror at et dyreverndirektorat eller dyrepoliti som det kalles på folkemunne, vil bidra til at dyrevern prioriteres høyere. Vi mener at ansvar for forvaltning av dyr bør skilles ut i en egen etat med spesialiserte saksbehandlere, men dette er ikke mulig per i dag, sier Kleveland.

Konstituert ekspedisjonssjef i Landbruks- og matdepartementet, Gunnar Hagen, mener tilsynsmodellen for dyrevelferd er god.

Departementet avviser

— Tilsynsmodellen for dyrevelferd ble behandlet av Stortinget i forbindelse med ny dyrevernlov i april 2009. Det var ingen uenighet om at tilsynsansvaret skulle forbli hos Mattilsynet, sier han.

I lov om Dyrevelferd § 14 b står det at det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Hagen peker på at den nye loven gir Mattilsynet flere virkemidler til å behandle dyrevernsaker.

- Dyrevernorganisasjonene mener at ID-merking kan begrense antall hjemløse dyr. Hvorfor vil ikke Landbruks- og matdepartementet gjøre ID-merking av katter obligatorisk?

— Det var en høring om dette i fjor. En kom frem til at nytteverdien ble lav i forhold til økonomiske og administrative kostnader. Det er bedre med den frivillige ordningen som eksisterer i dag, svarer Gunnar Hagen.

- Sondre Båtstrand kaller Landbruksdepartementet en fiende for dyrevernere. Kan du kommentere det?

— Det jeg kan si er at dyrevelferd er viktig for departementet, og at departementet ber Mattilsynet om å prioritere dyrevelferd, svarer Gunnar Hagen.

Er dagens dyrvernlov god nok? Diskuter i kommentarfeltet.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kåre Ingebrigtsen lander i Bergen i ettermiddag for å bli Brann-trener

  2. Kompisgjengen hadde eigentleg planlagt ein roleg bytur. Så fekk dei greie på skjenkjestoppen.

  3. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  5. Emina (32) var ensom og opprettet en egen vennegruppe. Her møter hun Younes (30) for første gang.

  6. – Det ble en kamp mellom kjærligheten og koronaen