Av de 12.338.667 stemmene som ble avgitt, gikk 6.173.433 til Kenyatta, ifølge tall som ble offentliggjort natt til søndag. Det betyr at han bare fikk 4.100 stemmer mer enn halvparten.

Kenyatta har dermed vunnet presidentvalget, erklærer den uavhengige valgkommisjonen.

Men statsminister Raila Odinga, som fikk 43,28 prosent av stemmene, godtar ikke valget og varsler at han vil levere en formell protest om det blir godkjent.

Godtar ikke

Odinga har gjennom hele valgkampen klaget over forhold ved valgprosessen. Han forbereder nå en klage til grunnlovsdomstolen.

— Statsministeren erkjenner ikke nederlag, for dette valget ble ikke riktig gjennomført, sier Salim Lone, en av Odingas nærmeste medarbeidere.

Ifølge stemmeopptellingen fikk Odinga 5.340.546 stemmer, mens de øvrige er fordelt mellom seks andre kandidater.

Kenyattas parti Jubilee takker på sin side velgerne for støtten.

Visestatsminister Kenyatta, som er sønn av Kenyas første president Jomo Kenyatta, er imidlertid tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i forbindelse med de dødelige opptøyene etter valget i 2007.

Vestlige givere advarte før valget om at en seier for Kenyatta av den grunn ville skape vansker for Kenya. Også Kenyattas makker, William Ruto, er tiltalt av ICC.

Håper på ro

Kenyanerne har håpet at valget ville gjenopprette landets renommé som et av Afrikas mer stabile demokratier etter de dødelige stammefeidene etter forrige valg, som kostet rundt 1.300 mennesker livet.

John Githongo, en tidligere topptjenestemann i staten som er blitt varsler, oppfordret de to rivaliserende koalisjonene, Odingas CORD og Kenyattas Jubilee, til å sikre at landet holder seg i ro.

«Det dere og deres tilhengere sier nå, vil avgjøre om det fortsatt er fred og stabilitet i Kenya. Vi holder øye med dere», skrev han på Twitter.

Internasjonale observatører melder om et valg som hittil har vært noenlunde åpent og korrekt, og valgkommisjonen lovet en troverdig opptelling. Frammøtet kom opp i 86 prosent av de 14,3 millioner stemmeberettigede.