Observatørstyrkens talskvinne Susan Ghosheh bekrefter overfor NTB at en gruppe observatører er på plass i landsbyen Tremseh utenfor Hama i de sentrale delene av Syria.

— De har dratt inn, men vi har ennå ikke fått tilbakemeldinger fra dem, sier Ghosheh i 15-tiden lørdag ettermiddag.

Våpenhvile

FN-styrken, som den norske generalmajoren Robert Mood leder, har innstilt arbeidet på grunn av sikkerhetssituasjonen i Syria. Fredag sa Mood imidlertid at observatørene kunne dra til Tremseh dersom en våpenhvile trådte i kraft.

— Vi har fått bekreftet at det er våpenhvile og at vi kunne få sende inn en patrulje i området. Den består både av sivile og militære eksperter som skal finne ut hva som har skjedd, sier Susan Ghosheh.

Mood var selv ikke med inn i Tremseh lørdag.

- Russiske våpen

Bilder og videoer publisert på internett lørdag morgen, viser FN-kjøretøyer omringet av innbyggere som viser fram blodflekkede klær og patronhylser.

— Dette er russiske våpen, roper en sint mann i en av videoene.

Antallet drepte i massakren torsdag eller beskrivelser av hvordan den ble utført, er ikke bekreftet fra noe uavhengig hold. Aktivister og opposisjonelle hevder imidlertid at minst 200 mennesker ble drept av regjeringsstyrker og regimetro milits.Til forskjell fra etter massakren i Houla for to måneder siden, finnes det ennå ingen videoer fra åstedet eller detaljerte navnelister over drepte.

«Terrorister»

President Bashar al-Assads regjering hevder væpnede styrker gjennomførte en spesialoperasjon i landsbyen etter at lokalbefolkningen tipset om væpnede gjenger som skjulte seg der. I en uttalelse fra det syriske forsvaret heter det at skjulestedene ble ødelagt, og at et stort antall opprørere — eller terrorister, som regjeringen kaller dem - ble drept. Ingen sivile ble drept, hevder regimet.

Meldingene om massakren kom sent torsdag kveld og førte til kraftig fordømmelse internasjonalt.FNs generalsekretær Ban Ki-moon langet ut mot det syriske regimet og ba om at FNs sikkerhetsråd umiddelbart gjør noe for å stanse blodsutgytelsen. Dersom det ikke skjer, vil det gi regimet lov til å gjennomføre nye drap, sa Ban.

— Jeg ber om at alle medlemsstatene handler samlet og bestemt for å stanse tragedien som utspiller seg i Syria. Manglende evne til å handle vil bety en tillatelse til å utføre flere massakrer, sa generalsekretæren.

Konsekvenser

Forhandlingene i Sikkerhetsrådet om en ny Syria-resolusjon har lenge stått i stampe.

— Bruken av artilleri, stridsvogner og helikopter, som har blitt bekreftet av FNs observatørstyrke, er et brudd på den syriske regjeringens forpliktelser til å stanse bruken av våpen i befolkede områder, sa FN og Den arabiske ligas spesialutsending, Kofi Annan.

Også han ba atter en gang Sikkerhetsrådet om å «sende en beskjed til alle om at vegring vil innebære konsekvenser».

- Over hundre drept

Samtidig som observatørgruppen var på vei til Tremseh, meldte aktivister at hundrevis av soldater, støttet av stridsvogner og kamphelikoptre, har gått til angrep på landsbyen Khirbet Ghazaleh i Deraa sør i landet. Der skal minst 28 mennesker være drept.

Også fredag, mens fordømmelsene mot Assads regime haglet fra verdens ledere, ble 118 mennesker drept i voldshandlinger i landet, ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Blant de 49 sivile skal det ha vært elleve barn.

Det er umulig å få en uavhengig bekreftelse på alle drapene i Syria. FN sluttet å offentliggjøre anslag i slutten av 2011.

Ifølge SOHR har mer enn 17.000 mennesker blitt drept siden opprøret mot Assads regime startet i midten av mars i fjor. (©NTB)