FN-inspektørene har kommet fram til at den dødelige nervegassen sarin ble brukt i fire angrep, i et av dem i stor skala.

FN-inspektørene skulle bare fastslå om kjemiske våpen ble brukt, ikke hvem som brukte dem. I flere tilfeller var regjeringssoldater og sivile blant ofrene, men det har ikke alltid vært mulig å fastslå hvilke direkte forbindelser det kan ha vært mellom angrepene, ofrene og åstedene.

Det eneste rapporten fastslår, er at kjemiske våpen er blitt brukt i konflikten mellom regjeringen og opprørerne i Syria.

Fem steder

Etterforskningen fant at det trolig ble brukt kjemiske våpen i Khan al-Assal ved Aleppo i mars, i Saraqeb ved Idlib i april og i Jobar og Ashrafiat Sahnaya nær Damaskus i august.

Slik sjefinspektør Åke Sellström fastslo i september, er det klare bevis for at sarin ble brukt i stor skala mot sivile i den opprørskontrollerte Damaskus-forstaden Ghouta i august. Hundrevis av mennesker døde i angrepet.

Opprørerne har tatt mange slags våpen fra regjeringens våpendepoter over hele Syria, ifølge FN. Men vestlige land mener at de ikke har tilgang til kjemiske våpen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon innledet etterforskningen med Sellström som sjef etter at den syriske regjeringen anklaget opprørerne for å ha brukt kjemiske våpen i Khan al-Assal.

16 rapporter

FN fikk til sammen 16 rapporter om mulig bruk av kjemiske våpen fra Syrias regjering, USA, Storbritannia og Frankrike, og ekspertene undersøkte sju av tilfellene.

Frankrike, Storbritannia og USA sa i september at den foreløpige rapporten pekte mot at det syriske regimet sto bak angrepene, mens Syria og Russland la skylden på opprørerne.

Syrias president Bashar al-Assad gikk med på å ødelegge hele landets beholdning av kjemiske substanser til våpen etter Ghouta-angrepet og undertegnet også den internasjonale traktaten for forbud mot kjemiske våpen.

Siden har Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW) fått i oppdrag å lokalisere, fjerne og ødelegge de syriske kjemiske substansene.