Wilhelm Agrell, svensk professor i etterretningsanalyse og gjesteprofessor ved Försvarshögskolan, la mandag fram en ny rapport der han har analysert trusselbilder og advarsler i forbindelse med 22. juli-angrepene.

I rapporten advarer han mot mangel på vidsyn, og han advarer også det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mot å gå i samme felle som norsk politi, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Fikk varsler

— Breiviks attentatforberedelser hadde et relativt stort potensial for forvarsling. Problemet var at norske myndigheter og samfunnets mulighet til å oppdage dem var så liten, sier Agrell til avisen.

Breiviks navn ble blant annet sendt til PST av en ansatt i tollvesenet, som på eget initiativ hadde kartlagt import av enkelte kjemikalier som det går an å lage bomber av. Breivik var en av flere som kjøpte slike kjemikalier.

Samtidig reagerte en ansatt i Posten over at antall forsendelser fra Polen, som han mistenkte kunne inneholde slike kjemikalier, hadde økt. Breivik hadde kjøpt flere av bombeingrediensene fra nettopp Polen.

- De skjønte ikke

Men det tok nærmere fem måneder før en PST-tjenestemann ble satt til å granske opplysningene, påpeker Agrell.

«PST sier imidlertid at det ikke spiller noen rolle at det tok så lang tid før opplysningene ble gransket, de hadde uansett ikke forstått hva Breivik holdt på med eller kunnet stoppe ham», skriver Dagens Nyheter.