Lærere i USA får våpenopplæring

Bevæpnede lærere gjør skolehverdagen tryggere for barna, mener våpentilhengere. Nå får lærere våpentrening i flere delstater.

BEVÆPNET: En student ved universitetet i Utah viser frem våpenet sitt. I Utah er det lov å bære våpen på skolens områder dersom våpenet er skjult.
  • Elisabeth Rodum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

200 lærere i delstaten Utah fikk sine første seks timer med våpentrening torsdag. Målet for våpentilhengerne, som tilbyr våpenopplæringen, er bevæpnede lærere i klasserommene.

I Ohio har våpeneierne i«The Buckeye Shooting Foundation»bestemt seg for å tilby lærere gratis våpentrening. I første omgang skal 24 lærere få tilbudet, skriver Aftenposten.

Organisasjonen har mottatt 20 ganger så mange søknader som de har kapasitet til å ta inn på sitt tredagers kurs i taktisk forsvar. Flere av søkerne er lærere og ansatte ved skoleadministrasjonen, skriverUSA Today.

I Ohio er det lov å bære våpen på skolens område dersom det er skjult, og skoledistriktet har gitt sin tillatelse til dette.

Jim Irvine, lederen for «Ohio foundation», som tilbyr opplæringsprogram, sier han tror flere skoledistrikter vil tillate at skolenes ansatte bevæpner seg.

— Det handler om å gjøre det vanskelig å drepe et barn, sier Irvine, ifølge USA Today.

I Arizona ønsker statsadvokaten å åpne for at én offentlig ansatt skal være bevæpnet ved hver eneste skole, skriver nyhetsbyrået AP.

Forslag til nye våpenlover

Etter skolemassakren i Newton har den sterke amerikanske våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) foreslått å utplasserebevæpnede vakter ved alle skoler i USA. NRA har omtrent fire millioner medlemmer og regnes som en av de mektigste interesseorganisasjonene i USA.

Det er allerede i dag bevæpnet politi ved flere av USAs 98.000 skoler.

Mange foreldre og lærere har imidlertid uttrykt sine tvil om hvor trygt forslaget fra NRA vil være for skolebarna, om det vil være økonomsk mulig og om hvordan det vil endre skolehverdagen for barna.

Det svært omstridte forslaget kom etter at president Barack Obama uttalte at han ønsket å ta umiddelbar affære for å forhindre massakre som den i Newtown.

Obama har nedsatt en kommisjon ledet av visepresident Joe Biden, som skal legge fremkonkrete forslag til lovendringerfor å styrke våpenkontrollen. I januar skal forslagene legges frem for Kongressen.

Det dreier seg om å gjeninnføre forbudet mot halvautomatiske militære våpen, begrense antall skudd i magasiner og styrke bakgrunnssjekk for folk som kjøper våpen. I dag finnes det smutthull i det amerikanske lovverket.

- Fryktelig forslag

Etterden tragiske hendelsen ved Sandy Hook barneskole i Newtowni delstaten Connecticut 14. desember, der 20 skolebarn og seks voksne ble drept, tar stadig flere til orde for å bevæpne lærerne på skolene i USA.

Flere lærere mener det vil være en farlig utvikling å tillate våpen på skolen. Noen frykter at bevæpnede lærere kan bli overmannet og fratatt sine våpen, andre frykter at elever får hånd om våpnene og enten ved et ulykkestilfelle eller med hensikt retter våpnene mot sine medelever.

— Det er et fryktelig forslag. Det er en forferdelig, skrekkelig og avskyelig tanke, sier Carol Lear, en fremtredende advokat ved skolekontoret i Utah, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skolepersonell sier at det er umulig å vite hvor mange lærere som er bevæpnet i dag. Våpentilhengerne anslår at rundt 1 prosent av alle lærere i Utah, eller rundt 240 stykker, har våpenlisens og kan bære skjulte våpen på skolene. Det er ikke kjent hvor mange som gjør det.

Støtter skjerpede våpenlover

I den amerikanske befolkningen er det nå økt støtte for strengere våpenregulering.En ny undersøkelseutført på oppdrag fra USA Today viser at 58 prosent av de spurte ønsker strengere våpenlover. Dette er en oppgang fra i fjor, hvor 43 prosent støttet forslaget.

Men undersøkelsen viser også at et knapt flertall av befolkningen fortsatt motsetter seg et forbud mot halvautomatiske rifler.

51 prosent svarer at de ikke ønsker et slikt våpenforbud. Fra 1994 til 2004 var enkelte typer automatgevær og magasiner med ti patroner ulovlig, men dette forbudet ble opphevet under George W. Bush’ presidentperiode.

USA Todays undersøkelse viser at 54 prosent stiller seg positive til NRA, noe som er seks prosent lavere enn i 2005.

Våpenamnesti

Denne uken har amerikanerne stått i kø for å levere inn skytevåpen. Før jul får de kontant betaling og slipper å svare på spørsmål, hvis de frivillig gir fra seg våpnene. Maskinpistoler og tunge geværer er blant våpnene som byttes inn mot summer opp til 200 dollar, rundt 1.100 kroner.

Tidligere har myndighetene pleid å utlyse et såkalt våpenamnesti i mai hvert år. Da kan våpen i ulovlig eie innleveres uten fare for straff. Men etter skolemassakren i Newtown ble våpenamnestiet flyttet frem til romjulen.

Publisert
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. E16 i Arna gjenåpnet

  5. Lang kø for fjerde dose

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj