Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, ifølge meningsmålingene.

Det betyr i så fall at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Analytikere tror Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gå sammen i regjering, med støtte fra SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne ser ikke ut til å få over 50 prosent av stemmene.

Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering blir, avhenger derfor av flere faktorer. Det blir avgjørende for den politiske situasjonen både om Feministiskt initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.

DEMONSTRASJON: Mange protesterte da Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson talte på Nytorget i Stockholm lørdag.

Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men ingen av blokkene ønsker å samarbeide med SD i Riksdagen. Löfven har derfor invitert både Centerpartiet og Folkpartiet til samarbeid for å skaffe flertall for sin politikk.

Travel dag

Valgdagen blir travel for både Löfven, Reinfeldt og de andre partilederne.

— Jeg skal i TV-studio, jeg skal stemme naturligvis, og etter det skal vi på flere arrangementer med alliansen vår, sier statsminister Reinfeldt.

Stefan Löfven sier han starter valgdagen med å stemme.

— Vi gjør det tidlig på dagen, så vet vi at det er gjort, sier han til nyhetsbyrået TT. Også han skal i TV-studio og på flere valgkamparrangementer i løpet av dagen.

— Deretter skal jeg hjem og forberede meg til valgvaken, sier han.

Åpne i tolv timer

Valglokalene åpnet klokka 8 og stenger klokka 20. Rett etterpå kommer SVTs valgdagsmåling, og en foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden.

Om lag 7,3 millioner svensker er stemmeberettiget. I tillegg til valget på ny Riksdag, er det også fylkes- og kommunevalg. Valgdeltakelsen er normalt høy i Sverige, hvor rundt 80 prosent av befolkningen pleier å stemme.

Seks kommuner holder også lokale folkeavstemninger, blant annet Göteborg, der innbyggerne skal stemme for eller mot innføring av rushtidsavgift.

PÅ VIPP: Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne og kan ende i en viktig vippeposisjon. Men ingen av de andre partiene vil samarbeide med det innvandringskritiske partiet.
SCANPIX