Flere tusen mennesker samlet seg foran politiets barrikade utenfor Leung Chun-yings kontor torsdag, med krav om at han måtte trekke seg innen midnatt lokal tid.

Mot kvelden tyknet folkemassen, og politiet hentet inn tåregass og gummikuler, ifølge øyenvitner.Bare minutter før fristen gikk ut stilte Leung på en pressekonferanse, hvor han fortalte at administrasjonssjef Carrie Lam Cheng Yuet-ngor får oppgaven med å innlede dialog med studentforeningene.

Krever avgang

Demonstrantene truet med å okkupere bygget hvor Leung har kontor om han ikke trekker seg fra sin stilling som byens øverste leder. Demonstrantene har også omringet det sentrale regjeringsbygget, melder BBC.

— Jeg vil ikke trekke meg, sa Leung kontant på pressekonferansen, hvor han også understreket at det vil få konsekvenser om demonstrantene forsøker å ta seg inn i regjeringsbygninger

Demonstrantene holdt seg rolige etter pressekonferansen, selv om mange var misfornøyde med Leungs utspill.

— Jeg tror ikke dette er nok. Jeg tror han ønsker å bremse prosessen og få oss til å gå hjem, sier journaliststudent Nicholas Chan (20) ved Chinese University til nyhetsbyrået Reuters.

Han utelukket ikke at folk kom til å gå hjem i løpet av natten fordi de er slitne.

Høytidsdagene er snart over

Onsdag og torsdag var offentlige fridager i Hongkong, etter tirsdagens nasjonaldagsfeiring. Verken Leung eller mesteparten av de offentlig ansatte er på kontoret torsdag, men de er ventet å komme tilbake fredag morgen.

Demonstrantene krevde likevel dialog med lederen og sa før pressekonferansen at de vil barrikadere bygget inntil han kommer på jobb fredag.

— Vi forsøker å omringe hele regjeringskomplekset og venter på at Leung skal komme på jobb fredag. Vi vil snakke med ham, ansikt til ansikt, sa demonstranten Thomas Choi til nyhetsbyrået AFP.Politiet har tidligere torsdag gått ut og advart demonstrantene mot å forstyrre ro og orden, samtidig som de oppfordrer demonstrantene til å spre seg og rolig fjerne seg fra området, ifølge den statlige radiokanalen RTHK.

EU uttrykte torsdag bekymring for situasjonen i Hongkong og ba alle parter om å beherske seg.

- Må trappe opp

Det kinesiske kommunistpartiets avis skriver torsdag at de støtter Hongkongs øverste leder og oppfordrer ham til ikke å gå av som følge av den siste ukens protester.

— De sentrale myndigheter har full tillit til byens øverste leder Leung Chun-ying og er fullt ut fornøyd med hans arbeid, skrev avisa People's Daily på sin førsteside torsdag.

Kravet fra demonstrantene er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, vil myndighetene i Beijing at deres valgkomité skal godkjenne alle kandidater på forhånd.

Den siste uka har Kina pågrepet minst 20 aktivister og tatt inn rundt 60 personer til avhør fordi de har uttrykt støtte til protestene i Hongkong, ifølge Amnesty International. (NTB)