Sakharov-prisen til cubaner

Den cubanske dissidenten Guillermo Fariñas får årets Sakharov-pris.

VAR DØDEN NÆR: Guillermo Fariñas sultestreiket seg nesten til døde tidligere i år.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Strasbourg: Guillermo Fariñas (48) er journalist og psykolog. Han har flere ganger brukt sultestreik som virkemiddel i sin kamp for økt politisk frihet, og tidligere i år sultestreiket han i flere måneder i år med krav om løslatelse av samvittighetsfanger på Cuba.

— Fariñas var villig til å ofre sin egen helse og sitt eget liv for å presse frem forandringer på Cuba, sa EU-parlamentets president Jerzy Buzek torsdag da han kunngjorde at den cubanske dissidenten var årets prisvinner.

Sakharov-prisen deles ut av EU-parlamentet og går til en person eller organisasjon som arbeider for menneskerettigheter og frihet.

Sultestreik

I sommer avsluttet Guillermo Fariñas sin sultestreik etter 135 dager da det ble kjent at cubanske myndigheter ville løslate 52 samvittighetsfanger. Den katolske kirke og Spania bidro begge til å forhandle fram løslatelsesavtalen.

Fariñas skal ha vært døden nær da sultestreiken ble avsluttet.

Han sultestreiket også mellom 1995 og 1997 i protest mot korrupsjon på sykehuset hvor han var ansatt, og i 2006 gjennomførte han en seks måneder lang sultestreik med krav om større tilgang til internett. Dette kravet ble ikke møtt.

Til den spanske avisen El Pais har Fariñas sagt at han ser på sin kropp som et verktøy i arbeidet for økt frihet på Cuba.

Løslot 52 fanger

Fariñas startet sin siste sultestreik den 24. februar, dagen etter at en annen kjent dissident, Orlando Zapata, døde etter å ha sultestreiket i 85 dager.

Cubanske myndigheter beskyldte Fariñas for å være en løpegutt for USA og EU, men ga likevel etter og løslot til slutt dobbelt så mange fanger som det Fariñas hadde krevd.

De 52 fangene som ble løslatt, var blant i alt 75 personer under en større aksjon mot dissidenter i 2003. De øvrige er satt fri tidligere.

Les også

Cuba kvitt kritikerne

Flertallet av de løslatte fangene har nå slått seg ned i Spania. Noen håper de etter hvert kan flytte til USA.

Sakharov

Sakharov-prisen deles i år ut for 22. gang. Den er oppkalt etter den avdøde sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov . Prisen er på 50.000 euro, tilsvarende drøyt 400.000 kroner.

Tidligere har det vært to cubanske vinnere av Sakharov-prisen. I 2002 gikk den til Oswaldo Payá, og i 2005 gikk den til organisasjonen «Damer i hvitt».

Andre kjente prisvinnere er den kinesiske dissidenten Hu Jia, det sørafrikanske ikonet Nelson Mandela, den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Publisert

Les mer om dette temaet