Filmfesten er omgitt av sikkerhetstiltak som kunne vært et internasjonalt politisk toppmøte verdig. Det røde teppet er mer enn 300 meter langt og ti meter bredt, hundrevis av kabelstrekkene og andre håndverkere har vært i sving for å få teknikken på plass.

— Det er til stadighet noen som forsøker å snike seg inn, men de har ikke en sjanse, gliser en av de uniformerte sikkerhetsvaktene. Når han blir spurt om hva han heter, er svaret det samme som på de fleste andre spørsmål: - Sorry, det er hemmelig. Top Secret!

Festforestilling

«Hugo Cabret», en visuell festforestilling i tredimensjonal form fra veteranen Scorseses hånd, topper favorittlisten med til sammen elleve Oscar-nominasjoner. Svarthvite «The Artist», regissert av franske Michel Hazanavicius, følger hakk i hæl med ti.

Både «Hugo Cabret» og «The Artist» er blant de nominerte i kategorien beste film. Blant konkurrentene er «Ekstremt høyt & utrolig nært», regissert av Stephen Daldry, og Woody Allens «Midnight in Paris».

Meryl Streep er favoritt i kategorien beste kvinnelige hovedrolle som britenes statsminister Margaret Thatcher i «Jernkvinnen». Men hun utfordres av Glenn Close (for «Albert Nobbs») og Rooney Mara som spiller nevrotiske Lisbet Salander i «The Girl With The Dragon Tattoo».

Clooney og Pitt

George Clooney og Brad Pitt er blant de nominerte til prisen for beste mannlige hovedrolle. De er utpekt til en mulig Oscar for sin innsats i henholdsvis dramakomedien «The Descendants» og baseballfilmen «Moneyball».I kategorien beste manus er «The Artist» og «Midnight in Paris» blant filmene som oftest nevnes. Prisen for beste fremmedspråklige film går i år etter alt å dømme til iranske Ashgar Faradis «A Separation».

Den norske kortfilmen «Tuba Atlantic» av Hallvar Witzø er nominert i kategorien beste kortfilm.

Oscar-utdelingen er en seremoni rik på tradisjoner, men en av tradisjonene er borte når årets fest finner sted. Lokalet heter ikke lenger «Kodak Theater», men er omdøpt til «Hollywood & Highland Center», etter at Eastman Kodak-konsernet har begjært seg konkurs.

OSCAR-KANDIDAT: Brad Pitt.
REUTERS