Nesten to år etter at tre personer ble drept og over 260 såret i terrorangrepet i Boston, er rettssaken i gang.

Dzjokhar Tsarnajev utførte angrepet sammen med storebroren Tamerlan, som døde mens de to flyktet fra politiet noen dager etter angrepet. Den tiltalte 21-åringen ble skutt av politiet og hardt skadd.

Han er nå tiltalt for å ha drept tre personer og såret 264 med to hjemmelagde bomber ved målstreken til maratonløpet 15. april 2013. Mange av de sårede fikk sprengt vekk kroppsdeler i eksplosjonene.

Da rettssaken åpnet onsdag, innledet aktoratet med å si at Tsamajev hadde «drap i hjertet» da han plasserte bomben ved målstreken.

— Påvirket av bror

Forsvarerne fastslo på sin side at Tsarnajev utvilsomt deltok i angrepet, men de hevder at han var under press fra sin 26 år gamle storebror, som de har utpekt som hjernen bak angrepet.

— Det var Tamerlan Tsarnajev som radikaliserte seg selv. Dzjokhar fulgte ham. Bevisene vil vise at Tamerlan planla, utførte og involverte sin bror i denne rekken av forferdelige handlinger, sa forsvareren Judith Clarke.

Flere personer som ble hardt skadd i angrepet, var til stede under det første rettsmøtet, blant dem danseren Heather Abbott, som mistet et bein i angrepet. Til stede var også foreldrene til åtteåringen Martin Richard, som sto på et metallgjerde sammen med flere andre barn da bomben gikk av.

Lang jakt på jury

Det har ikke vært enkelt å finne en upartisk jury til rettssaken i Boston, der mange ble sterkt preget av terrorangrepet, og rettssaken har vært utsatt flere ganger.

Nå har imidlertid 1.350 kandidater blitt til tolv jurymedlemmer og seks stedfortredere.

Blant disse er en teleingeniør som jobbet ved sykehuset i Massachusetts samme dag som angrepet skjedde, en advokatsekretær som har sagt hun tror Tsarnajev er skyldig, men at hun vil fatte en avgjørelse basert på bevisene i saken, og en skoleansatt som kjøpte effekter med slagordet «Boston Strong» etter terroren, ifølge Boston Globe.

Risikerer dødsstraff

Tiltalen innebærer bruk av masseødeleggelsesvåpen, og Dzjokhar kan dermed idømmes dødsstraff selv om delstaten Massachusetts ikke har denne straffen. Tiltalte har nektet straffskyld for samtlige 30 tiltalepunkter. Han var kledd i en hvit skjorte og en sportsjakke og satt rolig mens aktoratet og forsvarerne holdt sine åpningsinnlegg.

Motivet bak angrepet skal ha vært en hevn for USAs militære intervensjoner i muslimske land som Afghanistan og Irak. Brødrenes foreldre er fra Tsjetsjenia.

Tamerlan mistet livet idet lillebroren ved en feil kjørte på ham med en bil få dager etter angrepet, under flukten fra politiet. Dzjokhar ble funnet under en presenning i en hage, hardt skadd etter å ha blitt skutt av politiet.