Tusenvis stormet seg forbi makedonsk grensepoliti

Flere tusen migranter og flyktninger presset seg forbi politisperringene på grensen mellom Makedonia og Hellas lørdag.

Publisert Publisert

MOT HÅPET: Barn på toget mot Serbia ved avgang fra Gevgelija, sør i Makedonia. Foto: AP/Boris Grdanoski

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Makedonsk politi brukte sjokkgranater i et forsøk på å stanse menneskene som tok seg over piggtrådgjerder og løp over åkrene og inn i Makedonia. Etter en halvtimes tid klarte politiet å få kontroll over situasjonen.

Les også:

Les også

Flyktningkrisen skaper unntakstilstand i Makedonia

Mange av migrantene og flyktningene har ventet i flere dager i grenseområdet i håp om å komme seg nordover fra Hellas. Nyhetsbyråene Reuters og Associated Press melder at det var flere tusen som krysset grensen, mens nyhetsbyrået AFP anslår at det er snakk om flere hundre.

Lørdag kveld meldte AFPs reporter på stedet at alle flyktningene og migrantene hadde klart å ta seg over grensen uten at makedonsk politi forsøkte å stanse dem.

STOPP: Politi prøvde å blokkere tusenvis av flyktninger fra å komme inn i Makedonia. Foto: AP/Boris Grdanoski

Videre til Serbia

De som presset seg forbi politiet, løp raskt videre mot byen Gevgelija hvor de forsøkte å finne taxi eller annen transport for å dra videre mot Serbia og deretter EU.

Stadig flere migranter ankommer grensen mellom Hellas og Makedonia til fots. Flere tusen flyktninger tilbrakte en kald, våt natt utendørs.

Makedonsk politi og soldater bevokter grensen og lar utvalgte grupper passere i puljer. De fleste av dem som fortsatt venter på gresk side av grensen, er syriske flyktninger, skriver Reuters.

— Hjelp oss! ropte flere av dem til de tungt utrustede politifolkene som har holdt vakt bak piggtråden siden Makedonia erklærte unntakstilstand og forseglet grensen torsdag.

VENTETID: Migranter venter på den neste bussen som vil ta dem fra Makedonia mot Serbia. Foto: AP/Boris Grdanoski

Slipper inn puljer

Rundt 600 fikk slippe over grensen natt til lørdag. De presset seg inn i 5-toget på jernbanestasjonen i grensebyen Gevgelija. Den fire timer lange ferden nordover går til Serbia, det siste stoppet på veien til Ungarn og Europas grenseløse Schengen-område.

Siden midten av juni har 42.000 mennesker, inkludert 7.000 barn, kommet seg til Makedonia, ifølge myndighetene i landet.

Knapt et døgn etter at grensen torsdag ble forseglet, ga Makedonia opp å holde stengt fordi det kom til sammenstøt mellom migranter og politiet. I stedet begynte de å slipper folk over i puljer. Fortsatt venter flere tusen ved grensen, ifølge Reuters.

Ingenmannsland

Natt til lørdag samlet familier seg rundt åpne bål på de regnvåte åkrene i området som beskrives som ingenmannsland i nærheten av den greske landsbyen Idomeni. De hadde ikke tilgang til tak over hodet og hadde lite mat og vann, rapporterer Reuters.

— Det regnet, og mange kunne ikke beskytte seg selv. En mor kom bort fra sin datter og ropte på henne hele natten, forteller Samer Moin, en 49 år gammel lege fra Syria.

Moin forteller til AFP at han krysset grensen fra Tyrkia og tok seg til den greske øya Halki, før han kom til den makedonske grensen.

— Jeg har vært her i flere dager. Jeg vil til Norge, sier legen.

Prioriterer kvinner og barn

PUST: En kvinne hviler seg mens hun venter på bussen i den makedonske byen Gevgelija. Foto: AP/Darko Vojinovic

Da morgenen kom, kunne man se flere migranter og flyktninger ankomme til fots på den greske siden av grensen.Jernbanestasjonen i Gevgelija har vært åsted for kaotiske scener i flere uker. Opptil 2.000 migranter og flyktninger fra Midtøsten, Afrika og Asia har daglig tatt seg over grensen og presset seg sammen i togene i retning nord. Små barn ble presset gjennom åpne vinduer i togvognene.

— Mange mennesker kom seg på toget, og vi prioriterer kvinner og barn, sier Aleksandra Davidovska i den lokale organisasjonen Legis, som hjelper migranter og flyktninger.

Publisert