Mannen var medlem av det jødiske samfunn i Danmark, melder dansk TV 2.

37-åringen sto vakt utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade i København mens det pågikk en konfirmasjon i bygget. Han ble skutt i hodet av gjerningsmannen, som etter skytingen rømte fra stedet.

80 mennesker i synagogen

— Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Vi er takknemlige for de som står vakt og sørger for at vi kan gjennomføre våre jødiske handlinger. Mange mennesker kan være takknemlige for at han sto der i natt, sier Dan Rosenberg Asmussen, formann i det jødiske samfunnet, til Berlingske Tidende.

Han forteller at det var 80 mennesker inne i synagogen, mange av dem barn.

— Jeg har ikke ord for dette. Vi er dypt berørt alle sammen. Det kunne ha utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt, og det er dette vi har fryktet, sier Asmussen.

Holdt vakt

Politiet tror mannen som ble skutt og drept i bydelen Nørrebro natt til søndag, er mannen som sto bak angrepet både utenfor synagogen og mot kulturhuset Krudttønden lørdag ettermiddag.

— Han foretok adgangskontroll ved synagogen i Krystalgade, fordi det var en jødisk konfirmasjon der, sier Dan Rosenberg Asmussen til TV-kanalen.

Det lyktes ikke gjerningsmannen å komme inn i synagogen, forteller han videre.

- Våre søstre og brødre

Den israelske ambassadøren i Danmark, Barukh Binah, har kommenter drapet på Twitter.

— Vårt samfunn er blitt rammet. Vi er med våre søstre og brødre i kveld og for alltid, skriver ambassadøren.

Danske TV 2 melder at etterforskningen av drapet er i full gang og at området ved synagogen er avsperret søndag morgen.