Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

Dødstallet stiger i Afghanistan.

BOMBET: Minst ni personer er drept i et bombeangrep mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra Nato. Foto: SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Les også:

Les også

Nato-angrep kan ha truffet sykehus i Afghanistan

— Klokken 2.10 lokal tid ble Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan truffet flere ganger av gjentatt bombing og ble kraftig ødelagt, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Dødstallet har nå steget til ni etter luftangrepet.

I tillegg er 37 mennesker såret, og flere er ikke gjort rede for, opplyser Leger Uten Grenser (MSF).

«Dypt sjokkert»

— Vi er dypt sjokkert over angrepet. Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier MSF på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

Nato opplyser at det «kan være» et amerikansk luftangrep som traff sykehuset Leger Uten Grenser driver i Kunduz i Afghanistan.

— Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 2.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skriver Nato i en pressemelding.

Leger uten grenser at opplyser bombingen fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset.

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge MSF.

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene. Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret.

De siste dagene har det vært flere harde kamper i og rundt byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen med samme navn.

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. Opprørsgruppen hadde fredag kontroll over deler av byen, og det var fortsatt kamper i gatene.

Avventer gransking

— Ethvert tap av sivile liv i en konflikt er en tragedie, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsministeren påpeker overfor NRK at det er viktig å avvente Nato gransking av hva som skjedde da et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz ble rammet av flere luftangrep natt til lørdag.

— Dette er et område i Afghanistan hvor Taliban har økt aktiviteten sin og faktisk hatt ganske stort gjennomslag den siste uken, og det derfor har vært flyangrep fra Natos styrker og USA. Dette skal etterforskes, så må vi vente med å felle dom til forskningen faktisk er gjort. Men det er viktig å hindre at sivile liv går tapt i krig og konflikter, sier Solberg. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tomas (14) landet i denne hoppegropen. Han ble lam fra halsen og ned.

Den gjennomtrente 14-åringen roterer i luften. Midt i den tredje saltoen skjer det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Det smalt godt da jubilanten åpnet døren. Så kom politiet.

  2. To koronadødsfall på sykehjem i Bergen

  3. Valhammer: Overrasket over mistillit

  4. To skiløpere tatt av snøskred på Voss

  5. – Bergen er ikke lenger «byen mellom de syv fjell»

  6. Røk ut av Stortinget med tre stemmer