Politisjefen i Köln går av etter masseovergrep

Politiledelsen i Köln ville skjule de mistenktes etniske bakgrunn. Det kostet politisjefen jobben, selv om to mistenkte flyktninger nå er arrestert.

Publisert Publisert

Politisjef Wolfgang Albers i Köln. Foto: NTB Scanpix

  • Erik Jensen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Masseovergrepene mot kvinner i Köln nyttårsaften og politiets håndtering av saken har ført til at byens politisjef, Wolfgang Albers, har mistet jobben. Han ble i går tvunget til å forlate stillingen sin.

Det skjedde etter at anonyme politifolk sto frem i flere medier og fortalte om politiledelsens fortielser om at mange av de mistenkte gjerningspersonene bak overgrepene hadde innvandrer— og flyktningbakgrunn.

I den sammenhengen hjalp det ikke politisjefen at de to første mistenkte – begge asylsøkere – ble arrestert i går. Det var Ralf Jäger, innenriksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor Köln ligger, som sendte 60 år gamle Wolfgang Albers til pensjonistenes rekker etter et veldig dårlig år.

Over 100 kvinner

I fjor mistet politiet i Köln fullstendig kontrollen over 5.000 såkalte «hooligans» som ville angripe islamister. Nyttårsaften gikk det så veldig galt, da over 100 kvinner hevder å ha blitt seksuelt trakassert på det groveste, midt i byens sentrum.

— Nå er det viktig at politiet i Köln gjenvinner sin handlekraft, sa Ralf Jäger til Süddeutsche Zeitung, i en kommentar til Albers avskjedigelse.

Les også

90 kvinner i Köln sier de ble seksuelt angrepet eller robbet av gjenger av angivelig arabiske menn

På sin hjemmeside gir politiet i Köln sjefen selv det siste ordet. Her skriver Wolfgang Albers at debatten om hans person forhindrer det viktige arbeidet med å finne ut av hva som skjedde nyttårsaften.

— Derfor forstår jeg dagens beslutning … Jeg aksepterer at min person står i sentrum for den aktuelle diskusjonen om politiets håndtering av situasjonen. Men de politifolkene som var på tjeneste i området rundt jernbanestasjonen i Köln nyttårsaften har ikke fortjent denne kritikken. Hver og en av dem har demonstrert et ufattelig engasjement, skriver Wolfgang Albers.

Ordene kommer etter at menige politifolk ellers sto frem anonym i går i Spiegel Online og lokale medier. Her anklaget de ledelsen for å ha fortiet opplysninger om overgrepene nyttårsaften, og for senere å ha bevisst unnlatt å fortelle om de mistenktes etniske bakgrunn.

Da innsatslederne som deltok i aksjonen på Domplatte mellom domkirken og jernbanestasjonen ville skrive i sine rapporter at den enorme gruppen av mistenkte menn var av «arabisk eller nordafrikansk utseende», skal den øverstkommanderende ha avvist dette, med henvisning til at det ville være «politisk merkverdig» å skrive det i rapporten.

— Hva foregår ellers i et politikorps som pynter på faktaene? Hva annet blir det holdt stille om? Bruker andre myndigheter også en slik praksis, spurte lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger i går.

Senere på dagen kunne politiet endelig gjøre de første arrestasjonene i saken. De to arresterte er henholdsvis en 23-åring fra Tunisia og en 16-åring fra Marokko. Begge har søkt asyl i Tyskland. Den yngste har tidligere blitt arrestert for et lommetyveri ved jernbanestasjonen i Köln.

Samtidig har politiet funnet noen av de mange mobiltelefonene som ble stjålet fra de primært kvinnelige ofrene nyttårsaften. Tyvegodset fant de i asylmottak og på andre steder hvor flyktninger bor i Köln og i området rundt.

Videoopptak av sex

Politiet har funnet videoopptak av overgrep mot kvinner på begge de arrestertes mobiltelefoner. Hos den ene av dem fant politiet også en papirlapp hvor seksuelt nedsettende og truende uttrykk var oversatt fra arabisk til tysk. De to skal fremstilles for en dommer i dag, lørdag.

I går henvendte enda flere ofre seg til politiet, med anmeldelser av overfall, vold, seksuell trakassering, trusler, tyverier og voldtekt. Antallet anmeldelser fra området mellom domkirken og jernbanestasjonen er nå oppe i 170, hvorav Spiegel Online forteller at to tredeler dreier seg om seksuelle overgrep mot kvinner.

Nettopp sex var formålet for gjerningsmennene, mener politiet som deltok i aksjonen på nyttårsaften, og ikke tyveri, slik politiledelsen først hevdet. På stedet opplevde politiet at den massive mengden av menn med nordafrikansk eller arabisk utseende isolerte og dannet murer rundt kvinner, rev av dem undertøy og andre klær, og befølte dem mens de ropte skjellsord og trusler mot dem.

– Mange av kvinnene som kom med anmeldelser hadde store blåmerker på bryster og bakdelen, forklarte en anonym politimann i går i flere medier. Ett av ofrene, «Katja L.», forteller i lokalavisen Kölner Express om hvordan hun forsøkte å kjempe seg gjennom en korridor blant de mange mennene.

– Jeg ble befølt overalt. Det var et mareritt. Selv om vi ropte og slo fortsatte de bare. Jeg var skrekkslagen og jeg tror jeg ble befølt 100 ganger i løpet av de 200 meterne, sier hun.

Politiet kunne i mange tilfeller ikke komme frem til kvinnene, fordi mennene, hvorav flere angivelig var sterkt beruset, forhindret det ved å stå tett sammen. Samtidig bombarderte de betjentene med flasker og fyrverkeri. Flere av de tilstedeværende ropte ifølge politifolkene at de var asylsøkere og ikke kunne straffes, mens en enkelt mann ifølge en politirapport skal ha ropt: «Jeg skal oppføre meg pent. Jeg er syrer, og invitert hit av fru Merkel».

Riktig å stille spørsmål

Forbundskansler Angela Merkel la i et TV-intervju opp til en «fundamental debatt» om hvordan man får integrert de mange flyktningene, som det i fjor kom 1,1 millioner av til Tyskland.

Kansleren roste de mange ofrene som har stått frem med anmeldelser og i mediene. Hun var bekymret over at man «visse steder utviser forakt for kvinner – det må vi konfrontere med den sterkeste besluttsomhet».

Visekansler Sigmar Gabriel, som også er nærings- og energiminister og formann for det sosialdemokratiske SPD, vil undersøke muligheten for å returnere asylsøkere som begår grov kriminalitet tilbake til sine hjemland.

– Hvorfor skal tyske skatteytere betale for at utenlandske kriminelle skal sitte i fengsel, sa han i går under en pressekonferanse.

I Köln er det i dag forhåndsmeldt flere demonstrasjoner. Den lokale avdelingen av den antiislamistiske bevegelsen Pegida samles foran domkirken, men vil bli møtt av motdemonstrasjoner. Samtidig er det nye borgervernet som skal beskytte kvinner mot overgrep i byens natteliv for første gang i gatene denne helgen.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tysk politi blir anklaget for flyktningmishandling

  2. Kvinneoverfall opprører Tyskland

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN