Putin takker allierte for seieren over nazistene

Russland feiret 70-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland med en storstilt militær maktdemonstrasjon. President Vladimir Putin takker de allierte for å ha bidratt til nazistenes nederlag.

Russlands president Vladimir Putin (midten) holdt et bilde av sin far, veteranen Vladimir Spiridonovich Putin, da han deltok i en minnemarsj i forbindelse med markeringene i Moskva lørdag. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Vestlige land, med Sovjetunionens vestlige allierte i spissen, boikotter Putins 9. mai-markering, som omtales som en av de største markeringene av seiersdagen på flere tiår.

Forsvarsminister Sergej Sjojgu ledet den storstilte militærparaden på Den røde plass i Moskva, der Putin måtte nøye seg med å ha selskap av lederne fra land som Kina og Cuba.

— Våre fedre og bestefedre gikk gjennom utålelige lidelser, forsakelser og tap, sa Putin da han hyllet landets veteraner og den storslagne seieren over Nazi-Tyskland.

Nevnte ikke Ukraina

På et tidspunkt hvor forholdet mellom Russland og Vesten er iskaldt som følge av konflikten i Ukraina, unnlot Putin på seiersdagen å ta i bruk aggressiv retorikk. Han nevnte heller ikke Ukraina, hvor separatister Vesten mener får støtte fra Russland, i over ett år har kjempet mot sentralmakten.

— Vi er takknemlige overfor det britiske, franske og amerikanske folk for deres bidrag til seieren, sa Putin under markeringens åpning.

Les også

Synet på Russland

Han rettet også tilsynelatende et angrep mot USA ved å kritisere forsøk på å etablere en «unipolar» verdensorden. Putin understreket også behovet for å utvikle et «system for lik sikkerhet for alle stater».

Storstilt parade

16.000 soldater og hundrevis av fly og militærkjøretøyer deltar i markeringen 70 år etter slutten på krigen som kostet anslagsvis 27 millioner sovjetborgere livet.

Mye av Russlands aller mest moderne våpen og utstyr ble paradert over Den røde plass, blant annet stridsvognen Armata T-14 og atommissilsystemer.

I år fløy også over hundre militærfly og -helikoptre over paraden, blant annet langtrekkende bombefly.

Noen av soldatene som deltok, var iført uniformer fra sovjettiden. Også en kinesisk æresgarde og soldater fra land som Mongolia, Serbia og flere tidligere sovjetstater marsjerte gjennom Moskvas maktsentrum.

Timer etter hovedparaden, sluttet Putin seg uventet til en minnemarsj med 250.000 andre personer på Den røde plass. Mens han marsjerte, holdt han fast i et bilde av sin far, som kjempet i krigen.

Totalt deltar 16.000 soldater på den russiske krigsmarkeringen på Den røde plass i Moskva lørdag. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB scanpix

Holdt seg borte

Ukraina-krigen er forklaringen på at vestlige ledere holder seg unna lørdagens markering. Verken statsminister Erna Solberg (H) eller utenriksminister Børge Brende (H) deltok.

— Vi har store problemer med å være til stede på Den røde plass under en stor militærparade, samtidig som Russland i strid med folkeretten har annektert Krim og aktivt destabiliserer situasjonen i Øst-Ukraina, sa Brende til NTB etter å ha takket nei til Putins invitasjon.

Merkel til Moskva

Også lederne fra Storbritannia, USA og Frankrike holdt seg hjemme. Heller ikke Tysklands statsminister Angela Merkel var til stede lørdag. Hun møter imidlertid Putin i Moskva søndag, da hun også skal legge ned krans ved den ukjente soldats grav.

Professor Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo peker på at vestlige land med sitt fravær markerer sin motstand mot Russlands militære innblanding i Øst-Ukraina.

— Feiringen av seieren over nazismen, som vi i sin tid sto sammen om, er i dag blitt et uttrykk for den nye splittelsen, skriver han i Klassekampen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Moskvas krigsmuseum har bare én seierherre

  2. Synet på Russland

  3. Feirer seieren over nazi-Tyskland

BT anbefaler

Smittevernoverlegen som sa opp i protest: – Det fremsto som ren løgn

Kommunetopper måtte forklare seg i retten om korona-reglene de innførte i fjor.

LES SAKEN