147 personer ble drept da opprørere fra al Shabab stormet en høyskole i det nordøstlige Kenya ved daggry skjærtorsdag, skriver Kenyas beredskapssenter på Twitter.

Angrepet skal være al Shababs blodigste angrep i Kenya noensinne, ifølge AP.

Minst fire av opprørerne som deltok i angrepet på skolen Garissa University College, er blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker som omringet og sperret av området, opplyser innenriksminister Joseph Nkaissery.

En av de antatte gjerningsmennene skal være pågrepet.

Nkaissery sier «oppryddingsaksjonen» etter angrepet fortsatt pågår, men at den dramatiske situasjonen nesten er over. Ifølge ministeren er 90 prosent av trusselen fjernet, men han minner om at «operasjonen pågår fortsatt, alt kan skje».

Kristne gisler

Al Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet på høyskolen, som ligger 15 mil vest for grensen til krigsherjede Somalia. Gruppen holder til i Somalia, og har nære bånd til al Qaida.

Det er innført portforbud fram til fredag morgen i fire regioner langs grensen.

SKADET: Medisinsk personell hjelper her en av de skadde etter terroraksjonen.
NTB SCANPIX

587 ble evakuert, skriver Kenyas innenriksdepartement på Twitter, mens 79 ble såret i angrepet.

Angriperne tok en rekke gisler, men rundt 50 personer ble raskt sluppet fri.

— Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa al Shabaabs militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters.

- Løp for livet

Kenyas politisjef Joseph Boinet sier de væpnede mennene skjøt vilkårlig rundt seg da de gikk til angrep ved daggry torsdag. En lokal journalist tok et bilde av flere blodige lik bare i ett klasserom på høyskolen.

Samtidig meldes det at noen studenter klarte å ta seg bort fra området på egen hånd.

— Vi hørte noen skudd. Vi lå og sov, så det var vel ved femtiden. Da spratt folk opp og løp for livet, forteller en student.

AP skriver at politiet har identifisert Mohammed Mohamud som mulig hovedmann bak angrepet. Mohamud skal være al Shababs leder for aksjoner mot Kenya. Han tok på seg ansvar for et bussangrep i den kenyanske byen Makka i november. 28 personer døde der.

Myndighetene har utlovet en dusør på 1,7 millioner kroner for opplysninger som gjør det mulig å pågripe ham.

Han beskrives som «den mest ettersøkte» og knyttes til angrepet.

PÅ PLASS: Soldater i deking ved skolen.
NTB SCANPIX