Norge jekker opp Syria-bidrag

London: Norge lover 2,4 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene i år. Den samlede summen over fire år blir rundt 10 milliarder.

Publisert Publisert

DOWNING STREET: Statsminister Erna Solberg besøkte Storbritannias statsminister David Cameron i 10 Downing Street i London onsdag kveld. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statsminister Erna Solberg legger frem løftet fra Norge på giverkonferansen for Syria og regionen i London torsdag formiddag.

— Det er den viktigste humanitære katastrofen verden står overfor. Det er med direkte hjelp inn i Syria og regionen vi hjelper best, sier Solberg (H) til norsk presse.

- Rekordhøyt bidrag

Pengene skal gå til humanitær hjelp inne i Syria, men også til naboland som huser millioner av syrere på flukt. Og de skal blant annet brukes til nødhjelp, utdanning, helse, husly, mat, beskyttelse, vann og sanitær gjennom støtte til FN og hjelpeorganisasjoner.

— Dette er et rekordhøyt bidrag fra Norge. Aldri før har Norge gitt så mye penger til en humanitær krise som dette, sier utenriksminister Børge Brende.

Britene gir 15 milliarder

Storbritannia lover å gi 1,2 milliarder pund ekstra i bistand til Syria fram til 2020. For de europeiske landene er en forbedring av den humanitære situasjonen i Syria og nabolandene avgjørende for å gjøre det mindre attraktivt for syrere å reise til Europa, hvor tilstrømmingen av flyktninger og asylsøkere har ført til stort press på en rekke land.

— Vi kan skape den følelsen av håp som er nødvendig for at folk skal slutte å tenke at de ikke har noe annet valg enn å risikere live på en farefull ferd til Europa, sa den britiske statsministeren David Cameron i en uttalelse da det nye bidraget ble kjent.

Etter dagens kurs tilsvarer britenes bidrag 15 milliarder norske kroner.

Skole, arbeid og humanitær hjelp

— Vi trenger mer penger for å takle denne krisen, og vi trenger dem nå, sier Cameron.

Det nye løftet innebærer en dobling av Storbritannias bidrag for å takle det statsministerens kontor beskriver som « verdens største humanitære krise». Pengene skal gå til skole, arbeid og humanitær bistand i Syria, Jordan, Libanon og Tyrkia.

— Med hundretusener som risikerer livet for å krysse Egeerhavet og Balkan, er det på tide å gripe den humanitære katastrofen i Syria an på en ny måte, sier Cameron.

Målet er 70 milliarder

Over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer er til stede i London torsdag. Håpet er å innfri en FN-appell om rundt 70 milliarder kroner til humanitær hjelp i Syria og nabolandene. Men før møtestart var det fortsatt uklart om målet ville bli nådd.

På et lignende givermøte i fjor lød det norske løftet på 750 millioner kroner, mens det samlede norske bidraget til Syria og nærområdene i fjor endte på over 1,5 milliarder.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Norge får returavtale med Tyrkia

  2. Små skritt mot fred

  3. Hei, Krig!

  4. Et uverdig spill

  5. Russland nekter norske havforskere adgang

  6. Bare ett land har fått det bedre etter Den arabiske våren

  7. Velkommen til Bergen

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN