Trump og Clinton vant i natt

Oslo: Donald Trump vant tre nye delstater natt til onsdag under Republikanernes nominasjonsvalg. Hillary Clinton vant fire på Demokratenes side.

Publisert Publisert

NATTENS VINNER: Donald Trump gjorde en sterk innsats under nominasjonsvalget til Republikanerne natt til onsdag. Foto: Joe Skipper, REUTERS/NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Donald Trump vant Florida, Illinois og Nord Carolina, men ble slått i Ohio av statens guvernør John Kasich. Det kan ende med kaos på partiets landsmøte. Hillary Clinton vant Florida, Nord Carolina og Ohio. Ifølge CNN stikker hun også av med seieren i Illinois.

— Vanskelig uten Ohio

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda, mener John Kasichs seier på hjemmebane i Ohio særlig stikker kjepper i hjulene for Trump.

VANT: Hillary Clinton vant flere stater natt til onsdag. Foto: Carolyn Kaster, AP

— Det var det viktigste natt til onsdag. Trump vil nok vinne flest delegater, men uten Ohio blir det vanskelig å få rent flertall, sier Tønnessen til NTB.

Trump hadde sikret seg 44 prosent av delegatene som var fordelt før tirsdagens nominasjonsrunder.

— Dette avhenger også av tallene fra Missouri, samt Arizona neste tirsdag, der Ted Cruz håper å slå Trump, legger Tønnessen til.

Rubio ute

Trump gjorde et brakvalg i Florida natt til onsdag norsk tid, med 46 prosents oppslutning. Både i Florida, Ohio og Missouri går alle delegatene til kandidaten med flest stemmer. For øvrig er det valg i Illinois og Nord Carolina, der Trump også er erklært som vinner.

— Totalt sett en sterk kveld for Trump, særlig at han vinner såpass klart i Florida, mener Tønnessen.

Marco Rubio er senator fra Florida, og tapet i hjemstaten førte til at han trakk seg fra presidentkampen tirsdag kveld. Dermed står Trump, Cruz og Kasich igjen.

Tre igjen

Trump leder fortsatt an, med Ted Cruz på en klar andreplass og Kasich som sikret seg sin første delstatsseier i nominasjonskampen.

Det gir ham samtlige 66 landsmøtedelegater fra Ohio, en av delstatene med et såkalt «winner takes all»-system. Det er langt fra nok til utgjøre en trussel mot Trumps over 600 delegater, men det bidrar til at det blir vanskeligere for Trump å sikre seg et rent flertall før landsmøtet i juli.

Mange har påpekt at Trump fortsatt ligger under 50 prosent i de fleste delstater som holder nominasjonsvalg, til tross for at feltet har krympet betraktelig. I samtlige av statene han vant tirsdag, endte oppslutningen på 40-tallet.

For Kasichs del tror han derimot at seieren i Ohio har gitt ham et stort nok løft til å fortsette.

— Kasich vil kunne gjøre det sterkt i vest og kanskje også i Midtvesten, blant annet i Pennsylvania, sier USA-eksperten.

- Imponerende kveld

På demokratisk side ser han derimot ikke noen stor spenning. Hillary Clinton styrer mot seier i minst fire av tirsdagens delstater og kommer til å øke sin solide ledelse i nominasjonskampen. Hun er erklært som vinner i Florida, Ohio og Nord Carolina. I Missouri var det svært jevnt, og en endelig avgjørelse lot derfor vente på seg.

— Hun gjør en imponerende kveld, særlig ved at hun vinner i Ohio. Folk trodde etter tapet i Michigan i forrige uke at hun skulle være sårbar i de områdene, sier Tønnessen.

- En ny super tirsdag

Han tror Sanders vil ha vanskelig for å vinne i folkerike stater, stater hvor Clinton gjorde det bra da hun stilte mot Barack Obama i 2008. Tønnessen ser derfor ikke for seg at Sanders kan tette luken opp til Clinton.

— Det er lite som kan stoppe henne nå.

Clinton feiret sammen med sine tilhengere i Florida, den første staten hvor hun ble utropt til vinner tirsdag kveld.

— Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.

Clinton nevnte ikke Trump

Da Clinton talte i Miami tirsdag kveld, var deler av budskapet rettet mot den større kampen som venter etter nominasjonen, kampen om hvem som skal regjere i Det hvite hus de neste fire årene.

Hun sa blant annet at en president må være klar til å ta avgjørelser umiddelbart etter innsettelsen og understreket at jobben som gjøres i Washington, påvirker alle mennesker på kloden.

Hun nevnte ikke Donald Trump ved navn, men sa at en president må sørge for at landet er trygt, stå for positive forandringer og samle landet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mot mulig landsmøtekaos for republikanerne

  2. Hva er galt med denne mannen?

  3. Russerne heier på Trump

  4. Donald Trumps europeiske slekt

BT anbefaler

50 barn i Bergen smittet

Det er ingen tegn til at koronaviruset sprer seg på skoler eller i barnehager.

LES SAKEN