Tidligere ble flere steder i Norrbotten og Västerbotten nord i Sverige sperret av da det ble oppdaget konvolutter med pulver. I Gällivare ble kontoret til boligselskapet Top-bostäder stengt etter at en ansatt mandag formiddag åpnet en av konvoluttene.

— I en av forsendelsene var det en konvolutt med hvitt pulver i, og vi ble enige om at vi skulle ringe politiet. Hun måtte bli værende igjen bak en stengt dør sammen med konvolutten, og senere utvidet politiet avsperringen til å gjelde hele huset, sier administrerende direktør Esa Norojärvi.

I Helsingborg ble politiets bombegruppe kalt ut for å ta hånd om det mistenkelige brevet på politihuset.

Ufarlig i Umeå

Tidligere mandag formiddag ble også politiet i Umeå varslet om flere konvolutter med mistenkelig innhold. Ved 19-tiden kunne politiet fastslå at pulveret i Umeå viste seg å være ufarlig, og sperringene der kunne heves. Analysene fra Gällivare er ikke ferdige ennå.

— Vi ble i formiddag varslet av postterminalen i Umeå om en konvolutt med hvitt pulver, og omtrent samtidig kom det opplysninger om en lignende konvolutt ved Handelsbanken i Gällivare. Også flere bedrifter og organisasjoner har mottatt lignende konvolutter, sier politiets pressetalsperson Peder Jonsson.

Undersøker sammenheng

De mistenkelige forsendelsene førte til at rundt 10.000 husstander i Nord-Sverige ikke fikk post mandag, opplyser Postnord.

Forrige uke mottok den svenske regjeringen, skattemyndighetene og kemneren også konvolutter med hvitt pulver. Politiet undersøker om det er neon forbindelse mellom de ulike sakene.(©NTB)