Alt under valgkampen i 2008 lovet Obama å stenge den omstridte fangeleiren som huser terrormistenkte fra hele verden.

Kort tid etter at han flyttet inn i Det hvite hus i januar 2009 gjentok han løftet, men fem år senere sitter fortsatt over 150 fanger innesperret i leiren.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år.

— Nå når krigen i Afghanistan går mot slutten, er dette året der Kongressen må oppheve restriksjonene mot å overføre fanger slik at vi kan stenge fengselet i Guantanamo, sa Obama i sin tale om rikets tilstand tirsdag.

— Vi kan ikke bare møte terrorisme ved hjelp av etterretning og bruk av militærmakt, men må være lojale overfor idealene i grunnloven vår og være et forbilde for resten av verden, fortsatte han.

USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt fangeleiren en skamplett.

Samtidig advarer Obama om at terrornettverket al-Qaida består og slår røtter i stadig nye deler av verden.

Bekymret over al-Qaida

Obama konstaterte han at USA langt på vei har lykkes i å knuse lederstrukturen i al-Qaida, men avleggere av terrornettverket dukker opp på stadig nye steder.

— Vi må samarbeide med våre partnere i Jemen, Somalia, Irak og Mali for å forstyrre og oppløse disse nettverkene, sa han.

Militante islamister med bånd til al-Qaida leder også an i opprøret mot president Bashar al-Assad i Syria, medga Obama.

— Vi vil støtte den delen av opposisjonen som avviser terrornettverkenes dagsorden i Syria, sa han.

Begrenser droner

Han understreket videre at USA ikke bare kan stole på bruk av militærmakt i kampen mot al-Qaida.

— Vi må kjempe de slag som trengs å utkjempes, men ikke de som terroristene ønsker at vi skal utkjempe, sa han.

USA har de siste årene likvidert hundrevis av antatt militante islamister ved hjelp av føreløse fly, noe Obama har høstet sterk kritikk for internasjonalt.

I tirsdagens tale lovet han å innføre visse begrensninger på bruken av slike droner.

— Vi blir ikke tryggere ved at folk i andre land tror at vi angriper landene deres uten å ta hensyn til konsekvensene, sa Obama.

Lunken mottakelse

President Barack Obamas tale får en heller lunken mottakelse hos republikanerne. Obamas løfter vil ikke løse landets økonomiske problemer, men kommer i stedet til å gjøre folks liv tøffere, mener kongressrepresentanten Cathy McMorris Rodgers.

— Presidenten kom i kveld med flere løfter som hørtes fine ut, men de vil ikke løse problemene amerikanere står overfor, sier hun.

Republikanerne mener det bør satses mer på jobbskaping uten å øke statens utgifter og uten å skape mer byråkrati.

Den republikanske senatoren Rand Paul, som tilhører den sterkt høyreorienterte Tea Party-bevegelsen, lot seg heller ikke imponere av Obamas tale.

— Økonomisk vekst vil først komme når vi senker skattene for alle. Å bruke statens penger fungerer ikke, mener Paul.