Væpnede menn tok natt til fredag kontroll over de to flyplassene, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen. Men den russiske Svartehavsflåten på Krim-halvøya avviser at den spilte noen rolle i hendelsene.

— Det var et forsøk på å overta kontrollen over flyplassene, men vi har lokalisert disse forsøkene. Flyplassene er nå under de ukrainske sikkerhetsmyndighetenes kontroll, sier Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij i kommentarer på TV.

Situasjonen har i flere dager vært svært spent på Krim-halvøya, hvor pro-russiske deler av befolkningen har støtt sammen med tilhengere av de nye makthaverne i Kiev.

- Under Kremls kommando

Parubij anklaget fredag russiske myndigheter for å stå bak urolighetene på Krim-halvøya.

— Dette er separatistgrupper under Kremls kommando, sier han.

Parubij understreket at lignende hendelser har blitt avverget andre steder i Ukraina, men at landet ikke kan sende soldater til Krim-halvøya uten å innføre unntakstilstand.

— Dette er en av mulighetene etter hvert som hendelsene utspiller seg, sier han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Parubij understreker samtidig at myndighetene ser på andre måter å løse konflikten på Krim-halvøya på.

Les også:

Ber FN om hjelp

Ukrainas nasjonalforsamling ba tidligere i dag i et vedtak FN om å innkalle Sikkerhetsrådet til hastemøte for å drøfte landets problemer. Forsamlingen ber samtidig Russland stoppe alle handlinger som undergraver Ukrainas integritet.

Ukrainas fungerende president har innkalt lederne for landets sikkerhetsstyrker til krisemøte om Krim, etter at væpnede menn tok kontroll over to flyplasser på Krim-halvøyen.

Den russiske Svartehavsflåten benektet tidligere fredag i en uttalelse at dens soldater hadde inntatt den militære flyplassen ved Sevastopol på Krim.

— Ingen enheter fra Svartehavsflåten har beveget seg til flyplassen, og vi deltar heller ikke i noen blokade av den, sa flåten i en pressemelding, ifølge russiske nyhetsbyrået Interfax.

Men pressetjenesten tilføyde at flåtens «antiterrorenheter» har satt i verk «tiltak» for å beskytte områder der deler av flåten holder til og i boligkvarterene for personellet og deres familier.

Militære kilder

Interfax siterte militære kilder i regionen som sa de hadde grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass i Sevastopol for å hindre at «krigere» blir fløyet inn. Soldatene på flyplassene hadde hjelmer og skuddsikre vester og hadde støtte fra pansrede personellkjøretøyer.

Flyplassen i regionhovedstaden Simferopol skal også ha vært under kontroll av russiske soldater, og bilder viser menn i full kamputrustning utenfor terminalbygget.

Den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov reagerte sterkt på rapportene fredag morgen. Han skrev på sin Facbook-side at både den sivile flyplassen i Simferopol og en den militære flyplassen var okkupert.

— Jeg betrakter det som er skjedd som en væpnet invasjon og okkupasjon, skrev han.

Øyenvitner på flyplassen fortalte til Interfax at rundt 50 menn ankom flyplassen i tre lastebiler der skiltene var fjernet. En drøy time senere ble det meldt at flyplassen var åpen, og ifølge øyenvitner sjekket passasjerer inn som normalt.

Med automatvåpen

Uniformerte menn med automatvåpen patruljerte imidlertid flyplassområdet, og beveget seg ifølge øyenvitner tilsynelatende fritt inn og ut av kontrolltårnet. De var ikke inne i terminalbygningen.

En mann som oppga navnet Vladimir, fortalte at han bisto gruppen som okkuperte flyplassen.

— Jeg er sammen med Folkemilitsen på Krim. Vi er vanlige folk, frivillige. Vi er her på flyplassen for å opprettholde orden. Vi vil ta imot flyene med et smil, flyplassen opererer som normalt, sier mannen.

Selv om han og andre frivillige bisto de væpnede mennene på flyplassen, sa han at han ikke visste hvem de er eller hvor de kommer fra.

Ifølge øyenvitner hadde de væpnede mennene med seg den russiske marinens flagg da de ankom flyplassen.

Etniske russere

Torsdag okkuperte væpnede menn regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol og heiste russiske flagg også der.

Et flertall av de drøyt 2 millioner menneskene som bor på Krim-halvøya er etniske russere, som misliker utviklingen i Kiev der mer EU-vennlige krefter nylig grep makten og avsatte president Viktor Janukovitsj.

Den russiske Svartehavsflåten har sin base i Sevastopol på Krim-halvøya, som siden 1991 har hatt en stor grad av selvstyre.

Russland innledet torsdag en stor militærøvelse på grensa til Ukraina, men ledelsen i Moskva har samtidig forsikret om at de vil samarbeide med Vesten om å løse krisen i landet.