Ukrainas helsemyndigheter melder onsdag formiddag at minst 25 personer er drept i sammenstøtene i Kiev det siste døgnet. I tillegg er 241 personer innlagt på sykehus for skader, blant dem 79 politifolk og fem journalister.

— Ukraina er på randen av borgerkrig, sier Aleksej Pusjkov, som leder utenrikskomiteen i den russiske Statsdumaen.

Ukrainas sikkerhetstjeneste opplyser at den har innledet etterforskning av et forsøk på å begå statskupp etter de dødelige sammenstøtene i Kiev.

— Ukrainas sikkerhetstjeneste SBU har begynt etterforskning av de illegale handlingene til visse politikere med sikte på å gripe statsmakten, heter det i en kort melding fra tjenesten.

Ingen navn er nevnt i meldingen. Tidligere onsdag kom Ukrainas fungerende statsminister med de samme anklagene.

  • Få siste nytt fra Ukraina i direktebloggen til høyre

- Politistasjoner brent ned

Mange demonstranter er redde, men samtidig rasende, sier en demonstrant i Kiev til det svenske nyhetsbyrået TT.

— Vi er i en kritisk situasjon, men flere demonstranter er på vei til Kiev fra Poltava og andre steder, sier demonstranten Bogdan Woran.

Han hevder også at flere byer og områder er overtatt fullstendig av opposisjonen i landet.

— I Lviv har demonstrantene full kontroll. Alle politistasjoner er brent ned, og det samme er kontoret til statsadvokatembetet, hevder han.

Påstanden er ikke bekreftet fra annet hold. Men ifølge nyhetsbyrået AFP er flere offentlig bygninger overtatt av demonstranter, blant annet hovedkvarterene til politiet og politiets spesialstyrker. Demonstrantene skal også ha overtatt et våpenlager.

- Ingen gode nyheter

Natt til onsdag møtte president Viktor Janukovitsj tre av opposisjonens viktigste ledere. Samtalene førte ikke til noen løsning på krisen i landet.

PROFFBOKSER: Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne. - Jeg har dessverre ingen gode nyheter å fortelle, sa han etter et møte med presidenten natt til onsdag.
SCANPIX

— Jeg har dessverre ingen gode nyheter å fortelle fra møtet, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko natt til onsdag.

Også opposisjonslederne Oleh Tjahnibok og Arsenij Jatsenjuk deltok i samtalene i Janukovitsj' hjem. Klitsjko fortalte at han forlot møtet da presidenten krevde at alle demonstrantene måtte forlate Uavhengighetsplassen i Kiev uten betingelser.

Det er meningen at partene skal møtes igjen onsdag formiddag.

I en tale noen timer etter møtet ba president Janukovitsj opposisjonen ta avstand fra ytterliggående aktivister som oppfordrer demonstrantene i Kiev til å væpne seg.

— Lederne for opposisjonen har ignorert det demokratiske prinsippet om at vi får makt gjennom valg og ikke på gaten, sa presidenten.

Les også:

Harde kamper i natt

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har den høyreradikale gruppen Høyre Sektor bedt folk med våpen om å dra til Uavhengighetsplassen i Kiev for å «beskytte den mot sikkerhetsstyrkene». De som har bedt demonstrantene i sentrum av Kiev bruke våpen, vil bli stilt for retten, ifølge Janukovitsj.

Samtidig som opposisjonslederne møtte presidenten, fortsatte sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter på Uavhengighetsplassen. Mange av demonstrantens telt sto i brann, og politiets sjokkgranater ga gjenlyd mellom bygningene.

Til sammen har minst 25 mennesker mistet livet i uroen, ifølge helsedepartementet i Ukraina. Mange av dem skal ha blitt skutt, og syv av de døde er politifolk, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Helsepersonell tilknyttet opposisjonen opererer med et litt høyere dødstall, ifølge avisen KyivPost. Over tusen mennesker er skadd, ifølge en professor i medisin som er intervjuet av regjeringskritisk ukrainsk kringkasting.

En av de døde er en ukrainsk journalist som døde av skuddsår etter at han var blitt angrepet av maskerte menn tirsdag kveld, melder journalistens avis Vesti onsdag. Journalisten Vjatsjeslav Veremji var på vei hjem i en drosje da han ble overfalt av ukjente menn med hjelmer, køller og andre våpen, ifølge avisen.

Hovedkvarter i brann

En bygning ved Uavhengighetsplassen som har vært brukt som hovedkvarter av opposisjonen, sto i brann natt til onsdag.

Brannvesenet kom etter hvert fram til bygningen og begynte slukningsarbeidet. Da brant det i flere etasjer, og flammer sto ut av vinduene.

Ifølge KyivPost kom det meldinger om folk som var innesperret i bygget. Noen skal ha vært nødt til å fire seg ut av vinduer, men det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd i brannen.

Omtrent samtidig med de første meldingene om brannen ble det opplyst at politiet hadde tatt kontroll over bygget. Det var opposisjonens infotjeneste EuroMaidanPR, som selv har hatt tilhold i bygningen, som meldte dette.

I byen Ternopil skal demonstrantene ha kastet bensinbomber inn i en bygning som de lokale myndighetene bruker, for deretter å overta bygningen. Lignende scener utspilte seg i byen Ivano-Frankivsk.

Demonstranten Bogdan Woran sier også at væpnede kriminelle forsøker å utnytte situasjonen.

Bensinbomber og stein

På Uavhengighetsplassen ble opposisjonens protestleir omringet av sikkerhetsstyrker tirsdag kveld. Demonstrantene svarte med å kaste bensinbomber og stein og sende fyrverkeri mot opprørspolitiet.

PROTESTERER: Flere demonstranter strømmer nå til Kiev.
SCANPIX

Uroen har også spredt seg flere andre byer vest i Ukraina. I Ternopil er en stor politistasjon satt i brann, melder nettstedet Ukrainska Pravda. I tillegg forsøker demonstranter å ta kontroll over en bygning med offentlige kontorer.

Samtidig melder ukrainsk politi at offentlige bygninger er blitt okkupert i byene Ivano-Frankivsk og Lviv.

Myndighetene i flere vestlige land har reagert sterkt på voldsbruken i Ukraina, og USAs visepresident Joe Biden har ringt Janukovitsj og uttrykt sin bekymring.

Biden har gjort det klart overfor Viktor Janukovitsj at USA fordømmer voldsbruken fra begge parter, men at styresmaktene har et særlig ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA skal være villig til å bidra til å finne en fredelig løsning på enn måte som «reflekterer det ukrainske folkets vilje». Biden har bedt presidenten trekke politistyrkene tilbake og gå i dialog med opposisjonen.