Stoltenberg positiv til ny strategi

Statsminister Jens Stoltenberg hilser Barack Obamas økte Afghanistan-innsats velkommen.

Publisert Publisert
  • Ntboslo
  • Ole-tommy Pedersen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Barack Obama offentliggjorde natt til onsdag sin nye strategi for Afghanistan. Han trapper opp innsatsen med 30.000 ekstra soldater i begynnelsen av 2010, for så å begynne tilbaketrekkingen i juli 2011.

– Jeg hilser velkommen det styrkede amerikanske engasjementet for både å bidra til at afghanerne selv kan ivareta sin egen sikkerhet, men også for en gradvis overføring fra internasjonale styrker til egne afghanske styrker, sier Stoltenberg til NRK.

Les også

Trapper opp og ned i Afghanistan

USA vil etter opptrappingen ha 100.000 soldater i Afghanistan, og Obama ba også andre land om å sende flere styrker. Stoltenberg sier regjeringen i hvert fall vil opprettholde dagens nivå.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener et sterkere amerikansk engasjement er viktig for utviklingen og stabiliteten i landet.

– Grundig strategi

– Den amerikanske strategien har som overordnet mål at afghanere skal styre og videreutvikle Afghanistan. Den amerikanske satsingen vil være viktig for å gjennomføre det mandatet som FNs sikkerhetsråd har gitt for Afghanistan, sier Støre i en pressemelding onsdag.

Han mener Obama har lagt en grundig strategi til grunn i kursen han har brukt tre måneder på å komme frem ti. Støre påpeker at det internasjonale samfunnet må bli bedre til å samordne sin sivile innsats, samt at effekten av militær og sivil innsats ikke blir bedre enn kvaliteten på landets sittende regjering.

Les også

Må ta hensyn til sivile

– Derfor må det forventes klare reformer og evne til gjennomføring fra den afghanske regjeringen, herunder målbare resultater i kampen mot korrupsjon og narkotikaproduksjon. Jeg merker meg at president Obama stiller slike klare forventninger til den afghanske regjeringen, sier utenriksministeren.

Norge gir i perioden 2008 til 2010 750 millioner kroner i året i bistand og bidrar med 515 soldater i Afghanistan.

– Må også styrkes sivilt

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, roser også Obamas opptrapping.

– Sikkerhetssituasjonen er blitt verre i landet det siste året, og det er behov for flere internasjonale styrker. Obama sin strategi signaliserer et langsiktig engasjement. Samtidig som opplæringen av hær og politi styrkes, så må det ligge en langsiktig tenkning i bunn. Det han kom med i natt må suppleres med tilsvarende tenkning på sivil side, sier Eide til NRK .

Han betegner tiden rundt det omstridte valget som en «depressiv fase» og ønsker seg over i en mer «konstruktiv fase».

Publisert