Harde forhandlinger venter

Serbias EU-vennlige blokk har harde regjeringsforhandlinger foran seg. Til tross for valgnederlaget har heller ikke nasjonalistpartiene gitt opp planene om regjeringsmakt.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

– Jeg har ikke startet feiringen ennå. Jeg gjør meg klar til svært vanskelige forhandlinger, sier president Boris Tadic om regjeringsforhandlingene som etter planen skal innledes mandag.

Vil være klar

Han understreker at han er innstilt på å forhandle med alle partiene, inkludert det ultranasjonalistiske Serbias radikale parti (SRS).

– Jeg vil vi skal være klar over at vi må få en ny regjering så fort som mulig, sier Tadic.

Prognosene etter søndagens valg til ny nasjonalforsamling i Serbia ga Tadics EU-vennlige Demokratiske parti (DS) og allierte småpartier 39 prosent av stemmene, mens opposisjonsleder Tomislav Nikolic og SRS fikk 29 prosent.

Gir ikke opp

Tadic har erklært seieren i valget, men nasjonalistlederen Nikolic sier presidenten ikke kan ta det for gitt at DS skal danne Serbias nye regjering.

– Det eksisterer en klar mulighet for en koalisjon som ikke inkluderer Tadics Demokratiske parti, sa Nikolic i en kommentar til søndagens valg.

Han beskylder Tadic for å bryte grunnloven ved å utelukke en koalisjon av nasjonalistiske partier. Enten så kommer de nasjonalistiske partiene til å danne regjering sammen, eller så blir det nødvendig med omvalg, spår Nikolic, som ikke har noe tro på DS vil klare å danne en flertallsregjering.

EU-blokken er nemlig avhengig av støtte fra ett eller flere småpartier for å få flertall i nasjonalforsamlingen, og Slo-bodan Milosevics gamle sosialistparti nevnes som en mulig samarbeidspartner. Det gjør også det lille Liberaldemokra-tiske partiet dersom det kommer over sperregrensen.

Overraskende

At seieren ligger an til å bli så overbevisende for de vestligorienterte partiene, er svært overraskende, og tilhengere av EU-blokken strømmet ut i gatene i Beograd for å feire natt til mandag.

På forhånd var det uvisst hvordan det ville gå i kampen mellom ultranasjonalistene og EU-tilhengerne i det som be-tegnes som det viktigste valget i Serbia siden Slobodan Milosevic ble styrtet fra makten.

EU er svært fornøyd med søndagens valg og ber om at det nå dannes en regjering med en «klar europeisk agenda».

– Den EU-vennlige blokken i Serbia har vunnet, noe som har vært EUs målsetting, sier utenriksminister Dmitrij Ru-pel i formannskapslandet Slovenia.

– Det betyr at Serbia vil bevege seg raskere mot et EU-medlemskap.

Visjoner

De to blokkene i Serbia representerer svært forskjellige visjoner for landets fremtid. Nasjonalistene vil nærme seg Russland og fryse tilnærmingen til EU i protest mot at mange europeiske land har anerkjent Kosovos løsrivelse.

Det demokratiske partiet til president Boris Tadic kjemper for at Serbia skal fortsette å knytte tettere bånd til EU.

– Serbia har utvilsomt bekreftet en klar europeisk retning for Serbia, sa Tadic til sine tilhengere søndag kveld.

Ingen av de store serbiske partiene godtar imidlertid Kosovos løsrivelse, og president Tadic understreket i seierstalen sin søndag at heller ikke den nye regjeringen vil anerkjenne Kosovo som selvstendig stat.

Tomislav Nikolic i Serbias radikale parti sier presidenten ikke kan utelukke at Nikolic sammen med andre nasjonalistiske partier kan danne en regjeringskoalisjon. Foto: REUTERS/Nikola Solic / SCANPIX Foto: NIKOLA SOLIC

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  2. Her er dommen etter Branns festkamp

  3. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  4. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter

  5. FHI anbefaler at flere land blir røde

  6. – Eg er skuffa over det eg såg i parken