Kjempet for kollegaens liv

I kaoset som fulgte angrepet på Serena Hotel i Kabul i går samlet kolleger seg rundt den skuddskadede journalisten Carsten Thomassen for å gi førstehjelp.

Publisert Publisert
  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

TOR ARNE ANDREASSEN

KRISTOFFER RØNNEBERG

PÅL ANDREAS MÆLAND

Kabul / Oslo: Klokken 21.30 norsk tid kom likevel meldingen som alle fryktet: Carsten Thomassen døde av skadene han pådro seg i angrepet. Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet mot luksushotellet i Kabul.

Ifølge Scanpix-fotografen Stian Solum ble Carsten Thomassen skutt av en mann i politiuniform da han og Solum var på vei ut av heisen i hotellet. Solum fikk kastet seg i dekning, men Thomassen ble rammet av skuddene.

Forbandt sårene

Blant glasskår, blod og tomme patronhylser lå den hardt skadede Dagbladet-journalisten etter at angrepet var over.

VG-journalistene Harald Henden og Per Olav Ødegaard samt TV 2-reporter Fredrik Græsvik og fotograf Åge Aune var blant dem som hjalp til for å redde Thomassens liv etter at han ble rammet av to skudd i tumultene som fulgte den voldsomme eksplosjonen.

Utstyrt med førstehjelpsutstyr klippet de opp klærne til journalisten før de forbandt sårene og stanset blødningen fra armen hans.

Thomassen var våken hele tiden. Han var likblek og tydelig i sjokk, men forholdt seg rolig mens kollegene gjorde det de kunne for å redde ham.

En sikkerhetsvakt på hotellet fant til slutt en flaske med intravenøst som de kunne gi Thomassen. I det kollegene gjorde klar en sprøyte, ankom amerikanske soldater og overtok livredningsarbeidet.

Karzai beklaget

Thomassen var én av to nordmenn som ble hardt skadet i angrepet på Serena Hotel i går. En informasjonsarbeider i utenriksdepartementet ble også skutt, og skal befinne seg utenfor livsfare.

UD-medarbeideren var på vei inn i hotellet med en annen nordmann da en mann utstyrt med maskingevær kom mot dem. Mens de flyktet inn til lobbyen avfyrte mannen flere skudd på syv meters hold. Den andre nordmannen, som ikke ønsker å navngis, klarte å komme seg i sikkerhet under en trapp.

De to skadede nordmennene ble fraktet av norske pansrede kjøretøy til det tsjekkiske feltsykehuset ved den internasjonale flyplassen i Kabul noen timer etter angrepet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som satt i et møte med den kjente afghanske menneskerettighetsaktivisten og tidligere visestatsministeren Sima Simar da angrepet skjedde, reiste rett til sykehuset etter at han fikk komme ut av bomberommet på hotellet.

– Jeg er preget av at det er to av min utvidede delegasjon som er skadet. Min prioritet er at de nå får den behandlingen de trenger, sa en alvorstung Støre før meldingen om dødsfallet kom.

Han snakket med Afghanistans president Hamid Karzai fra bomberommet, som beklaget at Støres delegasjon ble ofre for det første angrepet på et hotell i Kabul siden Taliban ble jaget fra makten i landet i slutten av 2001.

Syv drept

Syv personer skal ha blitt drept i angrepet, som Taliban har sagt at de står bak. Militante opprørere utstyrt med bombebelter, håndgranater og maskingevær angrep hotellet i et koordinert angrep som vitner om en ny taktikk fra organisasjonens side.

Angrepet ble i hovedsak rettet mot hotellets treningssenter og spa, der utlendinger ofte samles for å slappe av. Serena Hotel er det eneste luksushotellet i Kabul, og brukes ofte som et rekreasjonssted av fastboende utlendinger i byen. Hotellet er også et fast tilholdssted for utenlandske delegasjoner på besøk i byen.

Hele bygningen ristet da den største bomben eksploderte i går, og murpussen føk rundt i en stor støvsky. Levninger av en selvmordsbomber lå utenfor hotellrommet til Aftenpostens journalist, som raskt kom seg i dekning sammen med de andre journalistene i lobbyen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. – Det var blodspor overalt

  2. Utenriksministeren opprørt

  3. Kjempet for kollegaens liv

  4. Afghanistans ambassadør fordømmer angrepet

  5. Mintes Thomassen i Stortinget

  6. - Støre var ikke målet

  7. Landet på Gardermoen

  8. Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

KONDOLERER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er opprørt etter angrepet i Kabul. Her signerer han kondolanseprotokollen for den drepte Dagblad-journalisten. Foto: Harald Henden

Foto: AHMAD MASOOD

BT anbefaler

Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN